Na Balkáně roste napětí. V Kosovu zemřeli čtyři lidé, z útoku obviňuje Srbsko

[chooze:gallery;value:33363]

​Útok, který se odehrál v neděli ráno na severu Kosova, znamená vážnou eskalaci napjatých vztahů mezi Srbskem a Kosovem. Podle agentury AP v tamní vesnici Banjska, která leží u hranic obou zemí, útočili srbští ozbrojenci a zabili jednoho policistu. 

Poté vtrhli do místního pravoslavného kláštera, kde střelba pokračovala. Vesnici obklíčili kosovští policisté, kteří zabili tři z útočníků. Při zásahu byli dva policisté zraněni. Kosovský ministr vnitra Xhelal Sveçla na facebooku informoval, že za útokem stála organizovaná skupina z Bělehradu, která do vesnice přijela v obrněném voze ozbrojená zbraněmi různého typu. 

[chooze:article;value:506860]

​Šest útočníků po přestřelce policie zatkla, dva z nich byli zraněni. Kromě střelných zbraní u nich našla také velké množství munice a výbušniny. Později v neděli kosovský premiér Albin Kurti uvedl, že je oblast již zcela pod kontrolou a obvinil z podpory útoku samotné Srbsko. 

Zároveň vyjádřil lítost nad smrtí kosovského policisty. "Afrim Bunjaku byl zabit teroristy při plnění svých povinností, při chránění územní celistvosti naší země. Dnes večer (v neděli, pozn. red.) jsme zapálili malou svíčku za velkou duši a přísaháme, že budeme chránit ty, kteří zasvětili svůj život naší ochraně," napsal Kurti na sociální síti X. 

Srbský prezident Aleksandar Vučić popřel, že by měl Bělehrad cokoliv společného s tragickou událostí, a prohlásil, že viníkem útoku je naopak kosovský premiér. Za útokem podle něj stáli kosovští Srbové, kteří "už nechtějí snášet Kurtiho teror". 

[chooze:article;value:506873]

Svou pozornost obrátil i k Západu, který je podle něj v otázce Kosova pokrytecký. "Můžete nás všechny zabít. Srbsko nikdy neuzná nezávislost Kosova, toho nestvůrného výtvoru, který jste stvořili bombardováním Srbska," vzkázal Západu. 

Srbsko a jeho bývalá územní součást Kosovo jsou ve sporu už desítky let. Při válce v Jugoslávii se na stranu Kosova postavila Severoatlantická aliance a na to konto se jugoslávská armáda z tohoto území musela stáhnout. Devět let poté, v roce 2008, Kosovo vyhlásilo nezávislost, kterou dodnes uznává jen část mezinárodního společenství. Česko ho uznalo jako samostatný stát už v roce 2008. 

Na TN Live situaci rozebral bezpečnostní analytik Oldřich Bureš:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.