Na Bydžovsku hoří zemědělská hala. Hasiči z ní museli zachraňovat krávy

[chooze:gallery;value:33764]

Rozsáhlý požár zemědělské haly v Prasku na Bydžovsku zalarmoval v úterý asi hodinu po poledni hasiče Královéhradeckého kraje. Na místo vyslali více než deset jednotek a vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu.

Hoří tam hlavně uskladněné seno a sláma. "Provádíme hašení čtyřmi vodními proudy, zároveň probíhá hašení z výškové techniky. Naše činnost ale nespočívá jen v hašení samotného požáru, ale s pomocí místních manipulátorů vyvážíme seno, které dohašujeme," sdělila pro TN.cz mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

[chooze:article;value:528004]

Hala však nesloužila jen jako sklad, ale i jako stáj pro dobytek. Konkrétně pro krávy. "Nemám zatím informaci o tom, že by došlo k nějakému úhynu zvířat," dodala Götzová po druhé hodině odpoledne s tím, že další budovy v areálu požár nezasáhl.

"Rozšíření požáru na okolní objekty nehrozí, vodu na požářiště dovážíme kyvadlově. V okolí Prasku by se mohlo pohybovat volně pár kusů dobytka, na místě spolupracujeme s veterináři," informovali pak před půl čtvrtou odpoledne hasiči na sociální síti X.

Podle Götzové mělo jít o dvojici býků. "Z areálu utekli ještě před naším příjezdem. Informovali jsme starosty z okolí," řekla TN.cz. Redakce proto k věci oslovila také policisty. "Podle našich informací se v areálu nachází asi 20 býků a všichni by měli být pod kontrolou veterinářů a pracovníků areálu," ubezpečovala jejich mluvčí Iva Kormošová.

[chooze:article;value:527282]

O půl páté odpoledne pak hasiči oznámili, že konečně dostali požár pod kontrolu. "V objektu se mělo nacházet asi 3,5 tisíce balíků slámy, jejich vyvážení a dohašování zabere ještě hodiny. Z výškové techniky děláme otvory do střešní konstrukce, abychom odvětrali zakouřený prostor haly," nastínili další postup. Oheň podle nich způsobil škody za asi pět milionů korun.

Před půlnocí informovali hasiči z Královéhradeckého kraje na sociální síti X, že redukují síly a prostředky a snižují stupeň požárního poplachu ze třetího na druhý. "Na místo dorazila speciální technika Záchranného útvaru z Jihlavy. Za pomoci pásového rypadla budeme odstraňovat střešní krytinu, aby bylo možné dostat se k ohniskům," uvedli hasiči.

Nejde o jediný požár v zemědělském areálu v okolí Nového Bydžova, k němuž hasiči v úterý po poledni vyjížděli. V nedalekém Zábědově se měl chvíli před jednou hodinou odpolední vznítit zemědělský stroj.

Policie vyšetřila požár stáje v Praze. Může za něj 30letý muž, tvrdí (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.