Na Čechy doléhá ekonomická krize. O dávky žádá stále více lidí

"Co se týče sociálního systému, tak ten je velice robustní a lze očekávat, že do budoucna na něm bude závislých stále víc lidí," avizoval ekonom Štěpán Křeček. 

Úřady vyplatily na příspěvcích na bydlení za měsíc duben 1 400 000 000 korun. Meziročně tak objem vzrostl na dvojnásobek. Lidé se tak stále méně obávají obrátit se s žádostí o pomoc na stát.

[chooze:article;value:505679]

"Aktuálně Úřad práce zpracovává v zákonem daných lhůtách zhruba 98 procent přijatých žádostí. Výrazně se podařilo zmírnit dobu zpracování žádostí. Například v hlavním městě v Praze i na těch nejvíc vytížených pracovištích, což je pro Prahu 4, 9 a 10 z původních 120 dní se doba zkrátila na 30 dnů," sdělila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Čekací doba pro vyřízení těchto žádostí se v Česku zkrátila na 20 dnů. Úřady práce často čelily kritice kvůli enormně dlouhé čekací době. Mimo jiné za to mohla nejen zvýšená poptávka, ale i uprchlická krize. Dnes úřady zaznamenávají trend, podle kterého stále víc lidí řeší žádosti online.

[chooze:article;value:492655]

"To se teď děje třeba v Praze při podání žádosti příspěvku na bydlení v 57 procentech případů, což je super číslo vzhledem k tomu, že on-line příspěvek na bydlení byl spuštěný teprve v druhém pololetí v roce 2022," poznamenala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Nejvíce příspěvků na bydlení se aktuálně vyplácí v Moravskoslezském kraji. Od ledna do dubna letošního roku úřad poskytl více než 189 tisíc dávek za 951 milionů korun. Za zvýšenou poptávkou po pomoci od státu je prý ekonomická situace, úpravy příspěvku a také to, že se státní pomoc propaguje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.