Na českého horolezce se v Tatrách zřítila část skály. Musel rychle do nemocnice

Horská záchranná služba (HZS) ve Vysokých Tatrách pomáhala v sobotu odpoledne 27letému horolezci z Česka. Ten lezl takzvanou Spišskou cestou na Huncovský štít, když se najednou nad ním uvolnil skalní blok a zasáhl ho, napsala na webu HZS.

Mladík utrpěl zranění nohy a pánve, upřesnila záchranná služba. Nedaleko místa incidentu se nacházeli profesionální i dobrovolní záchranáři HZS, kteří se okamžitě vydali na místo nehody. "S ohledem na terén byl povolán také vrtulník letecké záchranné služby," sdělili záchranáři. ​

Muži záchranáři poskytli první ošetření a evakuovali ho z horolezeckého terénu na Skalnaté pleso, odkud ho následně letecky transportovali do nemocnice v Popradu.

[chooze:article;value:566523]

Nešlo v ten den o jedinou záchrannou akci v Tatrách. Dopoledne požádala tísňovou linku HZS o pomoc 32letá finská turistka. V oblasti vodopádů Studeného potoka upadla a zranila si nohu. Záchranáři vyrazili hned na místo, ženu ošetřili a na nosítkách snesli k Bilíkově chatě. Od té pak už turistka na vlastní žádost dál pokračovala sama.

V nemocnici skončila v sobotu také 25letá Slovenka, které se během túry v Západních Tatrách udělalo zle. Po poskytnutí první pomoci ji záchranáři transportovali do přístupnějšího terénu, kde na ni čekala sanitka.

Turisty ve slovenských Tatrách zasypala lavina. Mezi oběťmi je i Češka (7/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.