Moderní bydlení

Na českém nebi je nejjasnější kometa za 27 let. Čechům se ji podařilo vyfotit

[chooze:gallery;value:37719]

​Na večerní obloze nad Českem se v posledních dnech objevila očekávaná kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). "První pozorování potvrdila, že se jedná o nejvýraznější kometu, kterou můžeme na severní polokouli pozorovat od roku 1997, kdy oblohu zdobila kometa Hale-Bopp," popsal astronom Martin Gembec na webu Astro.cz.

Kometu se podařilo vyfotit řadě českých nadšenců. "Z Ostravy už parádní, těším se až vystoupá v týdnu výš. Snad dopřeje počasí," komentoval jeden z pozorovatelů na facebooku.

[chooze:article;value:577365]

​"Jak se stává neskutečně dobře viditelnou Velkou kometou roku 2024, někteří na svých snímcích možná něco přehlédli. Jen kousíček od majestátního ohonu této vlasatice můžete najít slabou, vzdalující se kometu 13P/Olbers," upozornil na svém snímku astronom Petr Horálek na další zajímavost.

"Přibližně jednu až dvě hodiny po západu Slunce můžeme kometu pozorovat nízko nad obzorem v místech, kde předtím zapadalo Slunce, nalevo od jasné hvězdy Arcturus. Zdobí ji přibližně 10° dlouhý ohon, což odpovídá délce pěsti při natažené ruce nebo 20 průměrům měsíčního úplňku," dodal Gembec.

[chooze:article;value:575959]

​Při dobrých podmínkách je možné C/2023 A3 díky výjimečné jasnosti pozorovat i pouhým okem. Vyfotit ji je možné i na mobil, je ale dobré ho opřít nebo postavit na stativ a nastavit dlouhou expozici, tedy čas snímání. S fotoaparátem dosáhnete ještě lepších výsledků. Pozorovatelná má být ještě asi týden nebo dva a pak postupně slábnout.

Kometě se věnovaly i Televizní noviny. Podívejte se na reportáž (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.