Na Česko míří neobvyklá změna počasí. Je to zvláštní, hodnotí meteorologové

Meteorologové změnili předpověď na konec zimy. Podle nich se s mrazem můžeme rozloučit. "Pro někoho asi velké zklamání, ale zima rozhodně v dalších dnech a týdnech už nedorazí," uvádí odborný portál Meteo Včasné varování.

Neznamená to ale, že je čas uklidit zimní kabáty. V průběhu března či dubna by se ještě krátké vpády mrazu objevit mohly. V následujících deseti dnech se tak ale nestane. Teploty budou naopak "velice nadprůměrné a postupně se budou dostávat až k 15 stupňům".

V pondělí se mají denní maxima vyšplhat až na 8 až 14 °C a v úterý na 9 až 15 °C. Lehký teplotní pokles zaznamenáme ve středu, kdy by měla rtuť teploměru klesnout na 6 až 11 °C. Naopak ve čtvrtek, pátek i v sobotu by se měla vyšplhat až na 11 až 17 °C.

[chooze:article;value:542541]

​V neděli se pak připravme na pokles k 6 až 12 °C. V podobném duchu by se měl nést i začátek příštího týdne, kdy se v pondělí mají maximální teploty opět pohybovat mezi 6 až 12 °C. "Předpokládáme, že za toto období naprší 0 až 8 mm," dodávají meteorologové.

​"Kolem tlakové níže nad západním Středomořím k nám bude nadále proudit teplý vzduch od jihu. Nad střední Evropou se bude udržovat nevýrazné tlakové pole. Nad západní Evropou se vytvoří brázda nízkého tlaku vzduchu a příliv teplého vzduchu bude pokračovat," potvrzuje i Český hydrometeorologický ústav.

Ani od severozápadu, severu či východu Evropy k nám totiž nemá mířit žádné proudění, které by uvrhlo Česko do mrazivých dnů. Krutá zima by postupně měla zmizet i ze severu Evropy. "To je pro tuto dobu dosti zvláštní," dodávají meteorologové.

[chooze:article;value:542765]

​Vzhledem k aktuální předpovědi je už nyní téměř jasné, že únor 2024 bude nejteplejším únorem v historii měření. "To, jak extrémní počasí přinesl letošní únor, je dobře vidět na srovnání některých meteorologických veličin s počasím v únoru 2018, který přinesl pravé zimní počasí, na stanici Praha-Ruzyně," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová s odkazem na následující tabulku.

Praha-Ruzyně únor 2024 únor 2018
Počet ledových dnů 0 11
Počet dnů s teplotou přes 10 °C 12 0
Počet dnů se sněhem  1 2
Délka slunečního svitu (hod)  52 105
Srážkové úhrny (mm) 55 6

"Letošní únor nepřinesl ani jediný vpád studeného severního vzduchu, naopak se sem dostával často oceánský vzduch nebo teplé jižní proudění. V čem ještě vyniká letošní poslední meteorologický zimní měsíc, je krátká doba slunečního svitu. Mohou za to přechody frontálních systémů, které přináší velkou oblačnost a četné srážky," vysvětlila Honsová.

Zatím nejvyšší únorová teplota je z roku 2020, kdy průměrně dosahovala 6,9 °C. Výrazné teplotní odchylky dosáhl i rok 1990. Tehdy průměrná teplota stoupla na 6,5 °C. Nejvyšší teplota byla naměřena 27. února 1944 v Českém Krumlově, kdy rtuť teploměrů stoupla na 22 °C. Naopak nejchladněji bylo 11. února 1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic, a to -42,2 °C.

Po zimě máme často pocit vyčerpání. Jarní únavu zažívá až 75 % populace:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.