Moderní bydlení

Na Česko míří silný vítr. Přihnat se má už večer, varuje ČHMÚ

Silný vítr, který má udeřit ve středu večer, má být podle meteorologů nejhorší na severu Moravy a ve Slezsku. "V oblasti severně od Jeseníků očekáváme od od úterního večera do středečního rána silný až jihozápadní vítr s nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h), v Jeseníkách až 30 m/s (110 km/h)," varoval ČHMÚ ve výstraze. Ta je platná od úterní osmé hodiny večerní do středeční čtvrté ráno.

Lidé by podle meteorologů měli být opatrní, mohly by je totiž zranit zlomené větve či polétávající věci. "Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě," varovali před následky větru odborníci.

[chooze:article;value:576475]

Obyvatelům zasažených oblastí Česka doporučili proto několik pravidel. "Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně," popsali odborníci, jak se v takových případech chovat.

​Vítr může zkomplikovat i dopravu či chůzi venku. "Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," doplnili odborníci.

Kromě větru se má i ochladit. "Kolem tlakové níže nad britskými ostrovy bude v úterý odpoledne, večer a v noci na středu postupovat přes naše území k východu zvlněná studená fronta," upozornili meteorologové na sociální síti X.

Počasí chystá otočku. Teploty vystřelí nadprůměrně vysoko, hlásí ČHMÚ (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.