Na Česko se řítí ostrá změna počasí. Teploty znovu klesnou pod nulu

S příjemnými jarními teplotami se zase na chvíli rozloučíme. Zatímco v tomto týdnu atakovala rtuť teploměru místy i 17 °C, v nadcházejícím výrazně klesne. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pocítíme značné ochlazení hlavně v noci.

Právě noční teploty se mají propadnout i pod bod mrazu. Mezitímco v pondělí se mají nejnižší tepoty v noci pohybovat mezi 4 až 8 °C a v úterý mezi 2 až 6 °C, ve středu už mají klesat pod nulu. Polovina týdne by měla přinést noční teploty mezi 0 až 4 °C a ojediněle při zmenšené oblačnosti až -2 °C.

​Podle předpovědi na čtvrtek by se noční teploty měly pohybovat mezi -1 a 3 °C a v pátek pak mají klesnou ještě víc, a to dokonce až k -4 °C. Oteplení nepřinese ani víkend. Noční teploty v sobotu a v neděli mají totiž klesat ke 2 až -2 °C.

[chooze:article;value:544178]

Oproti tomuto týdnu bude chladněji i přes den. Ze začátku ale ještě vyšší teploty přetrvají a během pondělního dne se rtuť teploměru vyšplhá na příjemných 12 až 16 °C.

"Zpočátku místy mlhy nebo nízká oblačnost, zejména v Čechách a na západě Moravy. Jinak většinou polojasno a postupně ojediněle přeháňky nebo slabý déšť, zejména na severu a severovýchodě," uvádí ČHMÚ.

V úterý má být převážně oblačno a objevit se mohou na většině území i srážky. Nejvyšší denní teploty ale stoupnou maximálně na 6 až 10 °C. Výjimkou by mohla být jižní Morava, kde by se teplota mohla dostat na 13 °C.

[chooze:article;value:543666]

Podobně bude i ve středu, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 7 až 11 °C. "Většinou oblačno a ojediněle přeháňky, nad 800 m, na Šumavě nad 1 100 m smíšené nebo sněhové. Ráno ojediněle mlhy," upozorňuje ČHMÚ.

Ve čtvrtek se přes den teploty dostanou maximálně na 6 až 10 °C. Oblačnost ale vystřídá polojasno a ojediněle se mohou objevit i mlhy. Konec týdne se pak ponese v o něco teplejším duchu. V pátek má být maximálně 8 až 12 °C a o víkendu 7 až 12 °C.

Změna počasí ovlivňuje porosty. Odborník poradil, jak se starat o trávník:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.