Na Česko se žene kalamita: Prudké sněžení přinese problémy, zveřejnili mapu

[chooze:gallery;value:33941]

Zima už klepe na dveře, a Česko se tak potýká s prvním letošním vydatným sněžením. Tomu se tento týden nevyhne většina území. Meteorologové očekávají, že se sněhová pokrývka objeví už v pondělí odpoledne.

Sníh má dorazit ze západu a zasypat především Čechy. V nižších polohách se ale příliš dlouho neudrží a podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se ke sněhu může přidat i déšť. Nejintenzivnější sněžení ale udeří v noci.

Aktuální výstraha

[chooze:gallery;value:33946]

Sněžení

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí v poledne vyhlásil výstrahu před sněžením a dalšími jevy. Od pondělí od 19:00 do úterních 9:00 platí výstraha před sněžením pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj (Blatná, Milevsko, Písek, Strakonice, Tábor), Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Přelouč, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Vysočinu (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Jihlava, Nové Město na Moravě, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Telč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou), Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Tišnov) a Olomoucký kraj (Konice).

Od 21:00 do úterních 18:00 je výstraha vyhlášená pro Pardubický kraj (Králíky), Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín) a pro Moravskoslezský kraj.

Závěje

Zvášený stupeň nebezpečí u závějí platí od úterních 15:00 do půlnoci z úterý na středu pro Karlovarský kraj (Ostrov) od 600 m.n.m, Ústecký kraj (Chomutov, Kadaň, Litvínov, Teplice) od 600 m.n.m, Liberecký kraj (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Tanvald) od 600 m.n.m, Královéhradecký kraj (Dobruška, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí) od 600 m.n.m, Pardubický kraj (Králíky, Žamberk) od 600 m.n.m, Olomoucký kraj (Jeseník, Šumperk) od 600 m.n.m, Moravskoslezský kraj (Bruntál, Rýmařov) od 600 m.n.m.

Sněhové jazyky

Sněhové jazyky se mohou vyskytnout od úterních 15:00 do půlnoci na středu v Karlovarský kraj (Karlovy Vary, Kraslice, Mariánské Lázně, Sokolov) od 600 m.n.m, Pardubický kraj (Hlinsko, Polička, Svitavy) od 600 m.n.m, Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Chotěboř, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou) od 600 m.n.m, Jihomoravský kraj (Boskovice) od
600 m.n.m, Moravskoslezský kraj (Krnov) od 600 m.n.m.

Náledí

Varování před náledím se týká celého Česka od úterních 15:00 do středečních 9:00.

[chooze:article;value:530694]

Předpověď na úterý

V úterý ráno se tak většina Česka probudí do sněhové nadílky. Napadnout má skoro všude 10 až 15 centimetrů sněhu. Meteorologové ale upozorňují, že půjde o těžký a mokrý sníh.

V nižších polohách se ke sněžení opět přidá i déšť. "Na srážky bude bohaté celé úterý. V nejnižších polohách na jihu území se bude jednat o déšť se sněhem, jinak bude sněžit," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

"Během dne začne zesilovat vítr a od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky a závěje," dodala. Podle meteorologů by právě nepřízeň počasí mohla způsobit nemalé komplikace na silnicích. 

Při cestě autem tak nezapomeňte na nemrznoucí směs do ostřikovačů, sněhové řetězy a zejména zimní pneumatiky. Vhodné je si na cestu vyhradit více času než obvykle a zahřát se teplým čajem.

Sníh si už vyžádal první nehody na silnicích. Počasí láká na hory lyžaře:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.