Na Česko se žene počasí ze severu. Teplotní výkyvy dorazí už o víkendu

Už v sobotu 10. února se teploty vyšplhají vysoko nad průměr. "Díky teplému jižnímu proudění se budou na jihu našeho území teploty zastavovat až na 16 °C, tedy až o 11 °C výš, než je pro toto období běžné," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Sobota se tak zřejmě stane nejteplejším únorovým dnem a padat by měly i teplotní rekordy. Ten poslední naměřili meteorologové v Brně v roce 2016, kdy bylo 12, 6 °C. Už tuto sobotu by se ale odpolední teploty mohly dostat i o více než tři stupně výš.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dagmar Honsová (@dagmar.honsova)

[chooze:article;value:540526]

​Během dne by se na východě země mohl objevit slabý déšť. Ráno a večer očekávají meteorologové zejména na severozápadě a Českomoravské vrchovině místy mlhy a nízkou oblačnost. Slabý vítr by se během dne mohl zejména na východu postupně změnit v mírný s rychlostí tři až sedm metrů za sekundu, později místy s nárazy kolem 15 metrů za sekundu.

Tepleji bude i na horách. Rtuť teploměru v tisíci metrech nad mořem se vyšplhá až na 10 °C. Také v Alpách se potýkají od začátku letošní zimy s četnými oblevami, a tak je v současné době pod sněhem 40 procent Alp. "Sníh chybí zejména v údolích a dolících jižních svahů italských, švýcarských ale i rakouských Alp. A výrazné zlepšení podmínek se zatím v nejbližších 14 dnech nechystá," uvedla Honsová.

A tepleji je i jinde v Evropě. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude v Maďarsku až 17 °C a v Rumunsku dokonce 19 °C. Itálie hlásí na sobotu až 15 °C a Německo a Polsko 13 °C.

Vysílání TV Nova se vrátilo v čase. Relace o počasí vypadala stejně, jako před 30 lety:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.