Na Česko se žene prach ze Sahary. Dorazí spolu s deštěm, potrápí hlavně řidiče

Vysoké teploty posledních dní rozhodně neodpovídají datu v kalendáři. Podzim se ale v tomto týdnu projeví jinak. Od úterý se nad Českem stáhnou mračna a bude pršet. Kromě deště ale bude v části země padat i saharský prach.

"Výstupné proudy nad Saharou vynesly prachové částice do vyšších vrstev atmosféry a oblaka prachových částic se dostanou i nad Česko," uvedla pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Saharský prach nejvíce zasáhne kraje Jihočeský a Plzeňský u hranic s Německem a Rakouskem.

[chooze:article;value:526645]

Trápit bude například řidiče. "Déšť bude vypadat stejně jako obvykle. Jediný rozdíl je v tom, že po odpaření vody můžete na autě nebo na oknech najít tenký film prachu," přidala Honsová. "Krvavý déšť" nemusí být v ČR jen výsadou saharského prachu. Podle meteoroložky se do Česka může například dostat prach i z Ukrajiny.

Varování platí i pro další evropské státy. Podle dat athénské univerzity bude prach trápit i Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Itálii nebo Rumunsko. Nejhorší situace bude pravděpodobně v úterý a ve středu. 

Počasí v Česku bude i nadále teplotně nadprůměrné. Očekává se ale i déšť:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.