Na Česko se žene sněhová smršť. V některých oblastech hrozí závěje

Vydání výstrahy se očekávalo již několik dní, podle předpovědí nás čeká nejvíce prosincového sněhu za posledních 12 let, uvedla tento týden meteoroložka Dagmar Honsová. Varování ČHMÚ vydal pro východní část republiky. Před vydatným sněžením začíná platit už v pátek, v částech Zlínského a Moravskoslezského kraje konkrétně od 18 hodin do sobotních 10 hodin dopoledne.

"Napadne 5 až 10 centimetrů mokrého sněhu za 12 hodin," varují meteorologové. Další výstraha před sněžením platí od nedělních šesti hodin ráno do půlnoci z neděle na pondělí, a to pro části Ústeckého, Jihočeského, Královéhradeckého, Pardubického a Libereckého kraje a celý Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

[chooze:article;value:478347]

​Během neděle v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji napadne 10 až 25 centimetrů nového sněhu, ve zbylých zmíněných krajích to bude 7 až 15 centimetrů.

Další výstraha před sněžením pak začne platit o půlnoci z neděle na pondělí a potrvá až do půlnoci z pondělí na úterý, kdy meteorologové opět očekávají 7 až 25 centimetrů nového sněhu. Týká se to Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje a částí Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Závěje a sněhové jazyky

V důsledku chumelenice hrozí také tvorba sněhových jazyků a závějí. Před sněhovými jazyky, které mají za následek horší sjízdnost silnic, ČHMÚ varuje na Vysočině, ve Zlínském kraji a částech Ústeckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje s platností od nedělního poledne do půlnoci z pondělí na úterý.

V částech Olomouckého a Moravskoslezského kraje meteorologové očekávají dokonce tvorbu závějí, které představují pro řidiče ještě větší nebezpečí.

"Některé vozovky mohou být nesjízdné. Komplikace se zásobováním, zdravotnickými službami apod. Při jízdě autem nezapomeňte na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení. A alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty naplánujte tak, aby proběhla za denního světla," radí ČHMÚ.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.