Na Česko se žene vlna veder. Bude to naprostý extrém, varují meteorologové

Naprostý extrém. Tak hovoří meteorologové o teplotním skoku, který nás zřejmě nemine už tento víkend. "Uplynulé svátky byly nadprůměrně teplé. Nadcházející víkend bude ale ještě teplejší," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Víkendové teploty se budou pohybovat kolem 25 °C, v neděli by mohly lokálně dosahovat až k 27 °C, což je naprostý extrém pro začátek dubna," dodává ČHMÚ. Takové teploty jsou navíc o neuvěřitelných 15 až 18 °C nad průměrnými teplotami typickými pro toto období.

"Už řadu dní panuje v numerických modelech výrazná shoda nad víkendovým výrazným oteplením. Příliv extrémně teplého vzduchu od jihozápadu by měl vrcholit právě o víkendu, ale zdá se, že velmi teplý vzduch přetrvá v prostoru střední Evropy i na začátku příštího týdne," vysvětlil ústav.

[chooze:article;value:548990]

​Zdá se, že duben tak má dobře našlápnuto k tomu, aby se stal dalším teplotně nadprůměrným měsícem. Tím byl i uplynulý březen. "Jednalo se o vůbec nejteplejší březen zaznamenaný na území ČR v období od roku 1961. Po extrémně teplém únoru 2024 se tak jedná o další rekordně teplý měsíc v řadě," vysvětlil ČHMÚ.

"Nejteplejší byl závěr měsíce, ve dnech 30. a 31. 3. se průměrná teplota vzduchu na území ČR pohybovala více než 8 °C nad normálem a naměřená denní maxima teploty v některých lokalitách přesahovala 23 °C," dodal ústav.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.