Moderní bydlení

Na Česko se ženou bouřky. Jsou už u hranic, varují meteorologové

V pátek bude deštivo. Alespoň to tvrdí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle kterých s sebou konec týdne přinese ideální podmínky pro tvorbu bouřek. Ty by se během dne mohly objevit hlavně na Domažlicku, Klatovsku, v Pošumaví a v jižních Čechách. "Nečekejte žádné letní blýskavice, ale odpoledne a večer by to v této oblasti mohlo být živější," upozorňují meteorologové. 

Bouřky zatím řádí v západní Evropě, pomalu se ale blíží i k nám. "Před 15 hodinou byly pozorovány nad Německem u našich jihozápadních hranic," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. "Jednotlivé vrstvy atmosféry totiž mají rozdílnou teplotu. Během odpoledne a večera nejsou bleskové výboje vyloučené v okolí Šumavy," dodala.

Páteční teploty odpovídají konci dubna a jsou až o 10 °C vyšší, než je pro toto období běžné. Například v Českých Budějovicích a v Plzni se teplota vyšplhala na 18,9 °C. "Padají četné teplotní rekordy," poznamenala Honsová.  

[chooze:article;value:546104]

​Už v sobotu přes naše území přejde studená fronta, a oblačnosti tak bude i nadále hodně. "Občas zaprší a později večer se na horách mohou objevit i sněhové vločky," tvrdí meteorologové z ČHMÚ. Den ale bude ještě teplý. Po ránu se rtuť teploměru dostane až na 8 °C a odpoledne na 12 až 16 °C.

Ještě chladnější než sobota bude neděle. Srážek a oblačnosti by ale mělo být méně. "Čekáme jen ojedinělé přeháňky, které mohou být na horách sněhové, a zejména po ránu se dočkáme i polojasné oblohy," říkají meteorologové. Ráno bude 1 až 5 °C, na západě i 0 °C, a odpoledne kolem 10 °C.

Na Evropu udeřila silná bouře Monika. Ve Francii zabíjela:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.