Na Česko se ženou silné bouřky. Hrozí přívalový déšť, prudký vítr a krupobití

Český hydrometeorologický ústav vydal na úterní odpoledne a večer výstrahu před silnými bouřkami. Ta platí od 12. do 21. hodiny na jihozápadě Česka, konkrétně v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji a také na jihozápadě Středočeského kraje.

​Podle meteorologů lze očekávat, že spadne až 40 mm srážek. Objevit se můžou také kroupy s průměrem do dvou centimetrů a silný vítr s nárazy do 70 kilometrů v hodině.

Přívalový déšť může podle ČHMÚ zatopit podjezdy, podchody, sklepy a další níže položená místa a vést může také k rozvodnění některých toků. Vítr pak může lámat větve. Nebezpečí můžou představovat také blesky.

[chooze:article;value:569130]

Lidé by se proto měli v případě bouřky ukrýt do vnitřních prostor, aby se vyhnuli případnému úrazu. Na pozoru by se měli mít také řidiči, kterým meteorologové doporučují snížit v případě bouřky rychlost jízdy.

ČHMÚ varuje také před vysokými teplotami. Tato výstraha platí takřka na celém území Česka. Nejhorší má být situace na jihu Moravy, kde platí také výstraha před nebezpečím požárů, a ve středních Čechách včetně Prahy.

Zažíváme nejteplejší týden roku. Ve speciálu o počasí téma rozebrala meteoroložka Dagmar Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.