Na Česko udeřila zima. Teploty klesly pod -10 °C, dopravu komplikují nehody

V Česku během noci podle meteorologů napadlo až sedm centimetrů sněhu, na Šumavě a v části jižních Čech lidi ráno překvapila až 14centimetrová vrstva bílé pokrývky. V neděli by na Vimpersku a Prachaticku mohlo napadnout až 25 centimetrů sněhu.

Sněžit by mělo na celém území Česka celý den, odpoledne bude ale sněhu ubývat, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrznout bude celý den. 

"Ráno se na horách rtuť teploměru dostala až na minus 10 stupňů Celsia, během dopoledne se dál ochlazuje, a to i v nížinách. V devět hodin ráno bylo od -5 k -1 °C, na horách ale až minus 11. Další ochlazování očekáváme během dne," řekla meteoroložka TV Nova Dagmar Honsová. Pocitová teplota se podle ní celý den bude pohybovat od -9 do -15 °C. 

Silničáři až do nedělního večera varují řidiče před sněhovými jazyky a závějemi. Na silnicích na většině republiky vyzývají ke zvýšené opatrnosti kvůli možné námraze a horším podmínkám. 

V Olomouckém kraji kvůli námraze nabouralo u Uničova auto do spadlého stromu, informovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nikdo se při nehodě naštěstí nezranil. V souvislosti se sněhem zasahovali královéhradečtí hasiči u šesti případů popadaných stromů, které blokovaly silnice. "Vše se obešlo bez zranění a bez větších škod na majetku," uvedli na sociální síti X. 

[chooze:article;value:535995]

Sněhové jazyky překvapily řidiče v Moravskoslezském kraji. ​Podle informací ŘSD do sebe narazila dvě auta na dálnici D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. 

Kvůli přívalům sněhu v Krkonoších nejezdí ani lanovka na Sněžku. Turisté se lanovkou mohou dostat pouze z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu, další úsek je ale mimo provoz. Důvodem je podle oficiálního webu silný vítr. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.