Na cestu do Chorvatska se připravte. Benzín i známky se vyplatí koupit v Česku

Propadlý cestovní pas, noční můra všech cestovatelů. Pro ty, kteří jedou do Chorvatska, ale tahle starost od letoška odpadá. Do balkánské země se dostanete i s občanským průkazem. Štáb TV Nova vyjel už v noci, aby se vyhnul dopravní špičce.

Dálniční známka do Rakouska nakoupená ještě před Mikulovem stála 360 korun. Platnost má 10 dní. Dá se ovšem koupit i on-line a významně na ní ušetříte. Stejně jako když natankujete ještě v České republice. On-line se dá pořídit i známka na slovinské dálnice.

[chooze:article;value:512714]

Průjezd rakouskými vesnicemi je pokaždé zážitek. Odpočinout během cesty si pak můžete kousek od Štýrského Hradce u hradu Riegersburg. Jen dejte pozor, abyste přijeli během otevírací doby.

Slovinské dálnice jsou i v půlce prázdnin dobře průjezdné. Známka koupená u hranic štáb vyšla na 16 eur, v přepočtu 380 korun. Největší změna za poslední léta ale nastala u hranic s Chorvatskem. To totiž vstoupilo do schengenského prostoru. Ještě minulý rok byste tam strávili i několik hodin ve frontách na celní prohlídku. Letos je průjezd otázkou několika sekund.

Pak už stačí zaplatit 16eurové mýtné za chorvatskou dálnici a můžete vyrazit přímo k moři. I vzhledem k tomu, že je v Chorvatsku asi 35 stupňů, přijde mořská voda v Zadaru vhod. Štábu tam cesta trvala zhruba jedenáct hodin, během nichž ujel skoro tisíc kilometrů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.