Na ČEZ se valí stížnosti. Lidé chtěli ušetřit na solárech, přišli ale o tisíce

Pan František chtěl ušetřit na elektřině. Pořídil si proto na svůj dům solární panely i s baterií. Fotovoltaika skutečně fungovala a za období od loňského června do letošního května vyrobila tolik elektřiny, že to pokrylo zhruba polovinu spotřeby domácnosti.

Jenže když o rok později přišla faktura, realita byla zcela odlišná. Pan František měl ČEZ uhradit přes 166 tisíc korun. Šokující bylo zejména to, že rodina musela uhradit i elektřinu, kterou solární panely vyrobily.

Důvodem byl špatně nastavený tarif. Rodina pana Františka si totiž nezměnila tarif zvaný Elektřina bez závazku na tarif Elektřina pro soláry, která slevu elektřiny vyrobené fotovoltaikou umožňuje. Podle pana Františka jej o této nutnosti ale ČEZ neinformoval a tvářil se, že vše zajistí. Podrobněji jsme trable Františkovy rodiny popsali v tomto článku.

[chooze:article;value:520700]

Společnost ČEZ ale popírá, že by jakkoliv pochybila. Změnu tarifu prý totiž klientům prezentuje při instalaci solárních panelů pouze jako možnost, kterou si mohou zvolit. "Informaci o možnosti sjednání speciálního tarifu klient obdržel pouze jako možnost, nikoliv závazek," uvedl v prohlášení ombudsman ČEZ Josef Sedlák.

Důvodem, proč ČEZ změnu tarifu uvádí pouze jako možnost, je především fakt, že každý klient používá solární panely do jiné míry. "Výhodnost produktu se do velké míry odvíjí od toho, jakým způsobem zákazník svou fotovoltaiku využívá. Elektřina pro soláry tedy není rozhodně výhodná pro každého, kdo si fotovoltaiku pořídí," vysvětlila mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Pan František kvůli příhodě se solárními panely zvažuje, že změní dodavatele. "Netušil jsem, že mě čekají takové problémy. Fotovoltaiku jsme pořizovali zvlášť od ČEZ, abychom mohli snadno posílat přebytky do sítě. Ale to možná byla ta největší chyba, jakou jsme mohli udělat," dodal.

Není ale jediný, kdo má podobný problém. Po zveřejnění původního textu se na redakci TN.cz obrátili i další lidé, kteří rovněž řeší s ČEZ problémy ohledně solárních panelů i tarifů, které si nezměnili.

[chooze:article;value:522334]

Mezi nimi je i pan Petr, který také přišel kvůli solárním panelům o peníze. "Žádné upozornění na nutnost změny tarifu nám nikdo nezaslal. Naopak obchodní zástupce, který u nás byl, vše se nám snažil vysvětlit a nakonec předložil finální nabídku, nám uvedl, že při účtování bude naše produkce automaticky odečtena od přijaté elektřiny. Proto jsme to brali tak, že to je automatické a že to zařídí ČEZ sám v rámci instalace," řekl pan Petr, který musel zaplatit i šest megawatthodin, které jeho solární panely vyprodukovaly.

Stejně je na tom i paní Alena. Ani ji navzdory častým dotazům nikdo neměl informovat o nutnosti změnit tarif. "Pořídili jsme si soláry s tím, že přetoky budou zohledněny ve faktuře. Po ročním období jsme odtoky dali de facto ČEZ zadarmo, protože jsme neměli správný tarif," postěžovala si Alena.

Firmě ČEZ Alena takto poslala 2,4 megawatthodiny elektřiny, kterou nakonec musela stejně zaplatit. "Volala jsem na ČEZ Prodej i ČEZ Distribuci, kde si nás přehazovali, že je všechno v pořádku. Někdo se na tom pěkně obohatil," domnívá se.

Ani Zdeňkovi se pořízení solárních panelů nevyplatilo. Kromě nich si pořídil i tepelné čerpadlo, podle svých slov ale platí daleko víc za elektřinu. "Vrcholem bylo vyjádření ČEZ, že se nikdy nezavázali k tomu, že něco ušetříme," zlobil se Zdeněk.

Vláda by chtěla solární panely nad vinicemi či chmelnicemi. Novela putuje do Sněmovny (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.