Na chorvatské pláži se rozšířil rotavirus. Tříletá Anička skončila na kapačkách

Na redakci TN.cz se obrátila maminka dvou holčiček – tříleté Aničky a šestileté Janičky – aby se podělila o zkušenost s letošní dovolenou v Chorvatsku. Čtyřčlenná rodina z Brna si k relaxaci vybrala Zadar v severní Dalmácii, kam vyrazila už ke konci června. Ubytováni byli v apartmánu, kde si i sami vařili. Pár kroků od domu měli pláž, protože ale byla oblázková, chodili raději na vzdálenější písečnou pláž Borik, která má pozvolný vstup do moře. 

Právě toto rozhodnutí jim zřejmě zničilo více než polovinu z dvoutýdenní dovolené. V červnu totiž začaly místní úřady přijímat hlášení o nákaze rotavirem u návštěvníků této pláže. Virus způsobuje zejména u malých dětí do pěti let akutní žaludeční a průjmové onemocnění. Jak nepříjemný je, pocítily i Janička s Aničkou. 

[chooze:article;value:512289]

​Zejména mladší z holčiček nemoc pořádně potrápila. "Začalo to zhruba pátý den pobytu v noci teplotou, kašlem, posmrkáváním a neklidem. Ráno se zdála v pořádku, pak se ale po snídani hodně pozvracela," popsala začátek onemocnění maminka. Později ten den nastoupil i průjem a horečka přes 39 stupňů. Druhý den se jí sice udělalo lépe, pak se ale stav zhoršil a rodina musela jet do zadarské nemocnice. 

Všechna lůžka byla obsazená

V čekárně na tamní dětské klinice bylo narváno. "Čekali jsme tam zhruba 2,5 hodiny, strašně moc dětí tam bylo. Všechny brali dřív, protože vypadaly hůř, což chápu. Malá tam chodila na záchod co pět minut, podlamovaly se jí nohy. Nějaká babička v čekárně urgovala sestry a šly jsme na řadu. Pak už to šlo rychle," pokračovala maminka. 

V ordinaci Aničce udělali odběry a ve vedlejší místnosti dostala infuzi. Podle maminky tam bylo pět lůžek a všechna byla obsazená. "Na křesle zde seděla maminka s úplně bílým spícím chlapečkem na klíně," popsala otřesný zážitek. 

Po dokapání kapačky Aničku z nemocnice propustili, ještě před tím ale přišly výsledky z laboratoře, které prokázaly rotavirus. To potvrzuje i lékařská zpráva, kterou redakci TN.cz rodina poskytla. 

[chooze:article;value:511787]

​Stav se ale nezlepšil. Aničku nadále trápil průjem a horečky. "Po 40 stolicích denně dcera nebyla schopná se ani otočit na lůžku," posteskla si maminka s tím, že se vrátili do nemocnice. "Druhá série infuzí byla naštěstí už s efektem a po šesti dnech ustal průjem i teploty. Dodnes ale dcera není úplně v pořádku," doplnila. 

S mírnějšími komplikacemi se potýkala i starší Janička a v den odjezdu žaludeční problémy schvátily i tatínka děvčat. Stejné potíže podle maminky postihly i další českou rodinu a chlapce z Polska – všichni se chodili koupat na pláž Borik. "Jestli měli diagnostikovaný rotavirus, to nevím, ale měli stejné projevy, tak mi to připadá pravděpodobné," doplnila. 

Mnoho dalších případů

Že Aničky případ nebyl ojedinělý, potvrzují i zprávy z chorvatských médií. Na konci června, v době, kdy rodina pobývala v Zadaru, deník Zadarski list publikoval článek o tom, že se několik dětí na pláži Borik nakazilo rotavirem. "Ve čtvrtek jsme tam plavali a všechny tři moje děti se nakazily," prozradila jedna místní obyvatelka. Stejný problém hlásily i jiné maminky. 

[chooze:article;value:510239]

Redakci TN.cz dvě na sobě nezávislé české pediatričky sdělily, že nákaza rotavirem při plavání v moři je vysoce nepravděpodobná. "Je to virové onemocnění, které se šíří kapénkovou infekcí," vysvětluje praktická lékařka pro děti a dorost Alena Šebková. Zdůraznila však, že nemocný člověk by do moře určitě chodit neměl. Takové instrukce dostala v nemocnici i maminka nemocné Aničky. 

"Ten rotavirus se nachází na klikách od dveří, ve výtazích, prostě na plochách, když se nedezinfikují. Myslím si, že v moři to není možné," vyjádřila skepsi i druhá oslovená pediatrička, která si přála zůstat anonymní. Místní úřady opakovaně prováděly rozbor vody z odebraných vzorků na pláži Borik, výsledky ale vždy potvrdily výbornou kvalitu. 

Laboratorní testování vzorků z pláže

Odběry ale provedly také v rámci hotelu, který stojí u této pláže a který nahlásil onemocnění u svých hostů. V těchto vzorcích se rotavirus prokázal. "Po nahlášení pacientů s příznaky virózy naše oddělení provedlo rozbory a izolovalo rotavirus v jednom vzorku," řekl na začátku července pro chorvatské rádio HRT Benito Pucar ze zadarského zdravotního úřadu. Až do odvolání tak pláž Borik bude testována na přítomnost rotaviru, doplnil. 

[chooze:article;value:512161]

Podle chorvatského webu morski.hr si nepříjemný dáreček z této pláže odvezli turisté nejen z Česka. "Celá naše rodina onemocněla. Jsme velmi znepokojeni a zajímá nás, o jakou infekci se jednalo," postěžovali si návštěvníci z Německa. Jeden z místních obyvatel Zadaru webu prozradil, že dokonce uvažuje o žalobě. 

"Stále více lidí hlásí zdravotní problémy po koupání a instituce, kterým důvěřují, říkají, že moře má vynikající kvalitu a není důvod se znepokojovat. Proč se jim stále lže? Opravdu budeme lhát našim hostům a budeme Chorvatsku dělat špatnou reklamu?" zuří.

Pro rodinu z Brna byl zážitek natolik špatný, že na Jadran už se vrátit nechce. "Po 25 letech letos Chorvatsko naposledy," sdělila redakci TN.cz maminka. 

Od našich čtenářů jsme letos obdrželi několik zpráv o moři znečištěném fekáliemi. Podívejte se na záběry pořízené jedním z nich na Makarské riviéře:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.