Moderní bydlení

Na chvíli mě to zlomilo, ale nevzdám se, řekl Bendig. Drsný útok na něj řeší policie

Diváky, kteří se v pátek přišli podívat na interprety přicházející na slavnostní galavečer vyhlášení cen Český slavík, šokoval surový útok na zpěváka Jana Bendiga. Před vstupem do Fora Karlín, kde se galavečer konal, byl v obležení fotografů, kteří fotili jeho dlouho připravovaný blyštivý kostým. V ten moment se k němu ale přiblížil neznámý muž, který ze žluté igelitové tašky vytáhl balení mouky a vysypal mu ho na hlavu. 

Podle očitých svědků, které cituje bulvární web Extra.cz, těsně předtím, než utekl, na umělce zakřičel rasistickou nadávku. Útokem se nyní zabývají i pražští policisté. "Zjišťujeme také, jestli incident nemohl mít rasový podtext. Kriminalisté vyšetřují, jestli nemohl být spáchaný trestný čin nebo přestupek," upřesnil k probíhajícímu vyšetřování pražský policejní mluvčí Richard Hrdina. 

[chooze:article;value:530552]

​Přestože byl talentovaný zpěvák, kterého na galavečer přišel podpořit zástup věrných fanynek, značně v šoku, nenechal na sobě znát nervozitu a z blyštivého "diamantového" kostýmu se snažil mouku rychle setřepat. Poté se svým životním partnerem a zároveň manažerem Lukášem Rejmonem odběhl do zákulisí. Při galavečeru pak zcela sebevědomě oslnil publikum energickým vystoupením společně se zpěvačkou Monikou Bagárovou. V kategorii nejlepší zpěvák letos skončil Jan Bendig na osmém místě. 

Násilí plodí jenom násilí, uklidňuje po útoku Bendig 

Útočníkovi ale v sobotu Bendig na instagramu poslal jasný vzkaz. Přestože mu incident pokazil část dlouho očekávaného večera, nehodlá na něj nijak nadávat a naopak mu vzkázal, že je připravený se s ním pobavit, a hlavně poděkoval všem lidem za podporu v těžkých chvílích. "Furt nenalézám ty správný slova, co k tomu říct. Mrzí mě to. Opravdu moc. To, že celej život musím stále určité lidi přesvědčovat o tom, ať mě neházejí do jednoho pytle a nekoukají na mě skrz prsty, je fakt psychicky unavující," uvedl na začátku vyjádření. "Nebudu lhát, ale včera mě to chvíli po tom incidentu totálně zlomilo," popisuje. 

Sám důvod nesmyslného napadení nechápe, přestože se mu snaží přijít na kloub. "Snažím se makat, chci být vždy na každého slušný a inspirací pro ostatní, ale pak se objeví někdo jako 'tento', ani nevím, jak ho nazvat, a zase mi ukáže, že se prostě vždycky najde někdo, kdo vám to zkazí a zasáhne vás u srdce," napsal. Na závěr mu ale poslal překvapivou výzvu ke smíření a vzájemnému pochopení. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jan Bendig (@bendigjan)

"Nebudu ti nadávat. Možná někoho následující větou překvapím, ale zvu tě na některý z mých koncertů. Ať vidíš, že nejsem takovej, jakej si myslíš. Že makám, snažím se v životě něco dokázat a být pro spoustu mladých lidí, kteří se v životě teprve rozkoukávají, inspirací," píše. Důrazně pak vyzývá své fanoušky, aby se nesnažili komukoliv pomstít. "Násilí totiž plodí další násilí a tady na světě je ho už i tak dost," říká.

"Ukažme lidem, co rádi používají předsudky proti nám romákům nebo lidem s jinou orientací či národností, že jsme a budeme nad věcí a budeme dělat inspirativní věci, které jednou změní celkové vnímání nás všech," uvedl. Odhodlání jít dál dokázal i v dovětku. "P. S. A závěrem bych řekl, že mám aspoň z čeho upéct vánoční cukroví..." uzavřel celou situaci s humorem. 

Jan Bendig přišel na Slavíky v obležení fanynek. Připravil si několik oděvů: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.