Na co si dát pozor v Chorvatsku? Německo vydalo upozornění pro turisty

Prázdniny jsou v České republice v plném proudu a řada Čechů už tak vyrazila na svou dovolenou. Nejvíce českých rodin tradičně míří do Chorvatska, které je oblíbené také u našich německých sousedů. Těm ale prázdniny ve většině případů teprve začnou. Každá spolková země má totiž letní prázdniny v trochu jiném termínu, například školákům v Bavorsku začínají až 31. července. 

Německé ministerstvo zahraničních věcí proto právě nyní vydalo dokument s názvem "Chorvatsko: Cestovní a bezpečnostní rady", ve kterém své občany varuje před různými nástrahami, které je mohou v této přímořské zemi potkat.

Úřad Němce varuje například před skutečností, že některé části země ještě nebyly odminovány. "Přestože byly v Chorvatsku od konce balkánské války prováděny rozsáhlé operace odminování, v některých částech země stále existuje nebezpečí min, zejména v oblastech, o které se bojovalo do roku 1995, a podél tehdejších frontových linií," varuje ministerstvo.

[chooze:article;value:512714]

​Němce úřad také upozorňuje na drobnou kriminalitu v zemi, především pak na kapesní krádeže. Podle ministerstva k nim dochází hlavně v turistických oblastech, v nočním Záhřebu či na hlavním vlakovém nádraží. Lidé by také neměli nechávat cennosti v autě, protože to se může stát terčem vloupání. "V barech a nočních klubech jsou občas požadovány vzácně nadsazené ceny, z nichž některé jsou požadovány pod pohrůžkou násilí," stojí v dokumentu. Turisté by si proto měli před návštěvou restaurace dobře zkontrolovat ceny. Chorvatsko je ale podle německého úřadu bezpečnou zemí, kde jsou velmi vzácné násilné trestné činy.

Další rady se týkají možných podvodů. "Buďte skeptičtí k neznámým e-mailům, telefonátům, výherním oznámením, nabídkám či žádostem o pomoc od domnělých známých. Nesdělujte o sobě žádné údaje a v případě potřeby kontaktujte policii," radí ministerstvo.

V textu jsou dále zmíněna možná rizika zemětřesení a lesních požárů. Dále také upozornění pro LGBTIQ komunitu. "V Chorvatsku je homosexualita zákonem respektována, ale není akceptována v části společnosti, zejména mimo větší města a turistické oblasti. LGBTIQ aktivisté hlásí diskriminaci ve společnosti, příležitostně i ze strany úřadů," varuje úřad.

Specifika místního práva

Německé ministerstvo také upozorňuje na některá specifika chorvatského práva, například prakticky nulovou toleranci k drogám. "Převoz drog je přísně trestán, minimální postih jsou tři roky vězení, a to i za malé množství," uvádí ministerstvo. Zmiňuje také to, že například pití alkoholu v blízkosti škol, rvačky či hlasité hádky na ulici mohou být potrestány vysokou pokutou podle místní vyhlášky.

Zakázaný je také sběr a odvoz fosilií a archeologických vykopávek. Chráněny jsou ale také některé druhy škeblí, s nimiž by turisté také neměli manipulovat.

Stále populárnější je v celém světě používání dronů, v Chorvatsku je reguluje místní letecký úřad. Na jeho stránce pak v angličtině najdete pravidla, jimiž se musíte při jejich provozu řídit, jinak hrozí vysoké pokuty, případně i vězení.

Ministerstvo také připomíná, že Chorvatsko je nově v Schengenu, takže odpadají hraniční kontroly. Při cestách do země je potřeba mít pas nebo občanský průkaz. Jejich platnost musí vystačit na celou dobu pobytu v zemi, není ale nutné, jako například u některých severoafrických či blízkovýchodních států, aby pas platil třeba ještě půl roku ode dne, kdy plánujete zemi opustit.

Dovoz zboží

Co si povezete ze zemí Evropské unie, může policie kontrolovat namátkově, plošné hraniční kontroly byly zrušeny. Dovoz se řídí předpisy EU, což znamená, že zboží musí být pro osobní potřebu, nikoliv pro další prodej. Platí i množstevní omezení, která jsou ale velmi volná – cigaret si můžete přivézt 800 kusů, doutníků 200 kusů, tabáku 1 kilogram, tvrdého alkoholu 10 litrů, vína 90 litrů a piva 110 litrů.

O poznání přísnější podmínky ale platí při dovozu zboží ze zemí mimo EU. Pokud si uděláte výlet do Bosny a Hercegoviny či do Srbska, a zaujaly vás tamní ceny, tak pozor, cigaret můžete přivézt jen 40, doutníků 10, přivézt nesmíte mléko a maso.

Dokumentu si všimla také chorvatská média. Chorvatský deník Dnevnik.hr například uvedl, že text hodně vypovídá o tom, jak je Chorvatsko vnímáno v zahraničí.

Podívejte se, jaké jsou ceny v chorvatských restauracích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.