Na ČSOB zaútočili hackeři. Mělo jít o pomstu za podporu Ukrajiny

V pátek před devátou hodinou ranní došlo k výpadku internetových služeb druhé největší české banky – ČSOB. Týkat se měl především on-line bankovnictví. "Evidujeme výpadek smartbankingu a internetového bankovnictví. Situaci analyzujeme a snažíme se, aby byly služby co nejdříve zprovozněny," sdělil TN.cz v pátek ráno mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Madle dále sdělil, že problémy mohli klienti ČSOB mít i při platbě kartou přes internet. A nedostupné byly prý i webové stránky a některé služby přímo na pobočkách banky a České pošty.

[chooze:article;value:490999]

Po jedné hodině odpolední banka oznámila, že by měly být on-line služby opět v provozu. "Při útoku nebyly nikterak zasaženy interní systémy, veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí. Aktuálně jsou již všechny služby funkční, v ojedinělých případech se může vyskytnout výpadek," informovala na twitteru

Podle mluvčího společnosti mohl za výpadek služeb kybernetický útok. Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies následně uvedla, že za útokem má stát ruská hacktivistická skupina NoName057(16). Ta se už dříve snažila ovlivnit české prezidentské volby, když opakovaně útočila na vládní webové stránky a stránky některých prezidentských kandidátů.

Spolu s ČSOB měla být cílem útoku také slovenská ministerstva vnitra a obrany nebo energetická společnost Slovenské elektrárne. Hackeři z této skupiny útočí od začátku války po celém světě a napadají země, které se snaží nějakým způsobem podpořit Ukrajinu.

Pozor na falešné bankéře. Podvodníci z lidí v Česku už vylákali desítky milionů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.