Na dalších jadranských plážích se objevili jedovatí červi. Odborníci varují turisty

Jedovatí ohniví červi zaplavili pobřeží Černé Hory, a zejména moře u pláží v okolí Budvy, píše web 24sata.hr. Odborníci proto vydali pro obyvatele i turisty varování, jak se při případném setkání chovat.  

Protože se jedná o jedovaté červy, nejlepší je se jim vyhýbat a nesahat na ně. Některé lidi ale láká jejich výrazné zbarvení, a tak se je snaží zvednout a pořádně si je prohlédnout. 

"Na lidi neútočí. Problém ale je, že na sobě mají bodliny, jejichž špičky obsahují koktejl toxinů, které jsou určeny k tomu, aby zabily kořist," uvedla Maja Krželjová z katedry mořských studií na univerzitě v chorvatském Splitu.

[chooze:article;value:560719]

V případě zranění odborníci doporučují štětiny opatrně vytáhnout z kůže, například s pomocí lepicí pásky. Poté je vhodné místo vydezinfikovat a chladit. "Pak okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc," zdůraznila Krželjová.

Ohniví červi se na Jadranu vyskytovali už dříve, ale jejich populace v posledních letech díky teplejšímu moři vzrostla. "V takových podmínkách množí rychleji. A zatímco dříve žili ve větších hloubkách, díky oteplování je lze stále častěji spatřit v menší hloubce a také na mělčinách,“ vysvětlila Krželjová.

Hermodici ohnivou ale kromě Jadranu můžete potkat také na jihu Itálie u pobřeží Kalábrie, Apulie a Sicílie. Podle agentury ANSA je to z důvodu vln veder, které Itálii v posledních letech sužují.

Levná dovolená v Chorvatsku je minulostí. Češi volí raději jiné destinace (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.