Na domov seniorů se čeká i roky. Jurečka chce, aby lidé více zůstávali doma

Na místo v domově pro seniory lidé často čekají měsíce i roky. Na některé se ani tak nedostane. "Míst je velmi málo. Za minulý rok jsem zaevidovala přes 400 žádostí, z toho 300 by to opravdu potřebovalo a vezmeme tak 100 až 120 lidí," řekla TN.cz Alena Pakostová ze sociálního oddělení pražského Domova pro seniory Elišky Purkyňové.

Situaci by měla zlepšit novela zákona o sociálních službách, kterou jako poslanecký návrh předkládá skupina poslanců v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Návrh zahrnuje úpravy, které by měly pomáhat péči udržet v domácím prostředí.

"Domácí péče je zásadní. Většina lidi je v neformální péči doma. V budoucnu budeme i s ohledem na demografii domácí neformální péči velmi potřebovat," uvedl pro TN.cz Jurečka. Poslanci navrhují zvýšení příspěvku na péči nebo poskytování poradenství pro pečující.

[chooze:article;value:523242]

"Zvýšením příspěvku dáváme důraz na zvýšení podpory i pro čtvrtý stupeň, pro lidi v domácí péči. Často to jsou lidé plně odkázáni na pomoc jiné osoby a dnešní podpora není dlouhé roky dostatečná," řekl Jurečka. Pro nejvyšší čtvrtý stupeň má příspěvek vzrůst z 19 200 na 27 000 korun.

Zvýšení příspěvku se ale podle jeho návrhu netýká nejnižšího prvního stupně. S tím nesouhlasí opozice a navrhuje zvýšení všech úrovní příspěvku. "Máme pozměňovací návrh, že první stupeň navyšujeme z 880 korun na 2 000. U dětí do 18 let na 3 630 korun," řekl v úterý na tiskové konferenci poslanec Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:543877]

Domácí péče může být prospěšná, ale i zatížit rodiny

Olomoucká charita by podporu péče v domácím prostředí uvítala. "Denně se setkáváme s lidmi, kteří se o sebe sami postarat v plné míře nemohou, ale nechtějí opustit domácí prostředí," popisuje vedoucí olomouckého Střediska pečovatelské služby Jitka Weigelová.

"Řešíme pouze ty situace, které jsou pro tyto lidi těžké nebo je kvůli svému zdravotnímu omezení nejsou schopni zvládnout. Vše ostatní si řídí podle svých preferencí," dodává Weigelová. Vysvětluje taky, že to má pozitivní vliv na zdraví opečovávaných.

Opačný pohled na věc má ale Pakostová z pražského domova pro seniory. V případě těžce nemocných lidí podle ní péče o blízké často vede k omezení života pečujících. Takové vytížení podle jejích slov nelze nahrazovat pouze penězi a na pečující by se neměla přenášet neschopnost státu zajistit dostatek kapacit.

Sociální pracovnice olomoucké pečovatelské služby Magdaléna Hofrová považuje za pozitivní poskytování poradenství pečujícím. "Pečující dříve dospějí k jednoduchým a účinným řešením problémů, které v průběhu péče o druhého člověka nastávají. Taky mohou pociťovat větší oporu a nemít pocit, že jsou na vše sami," řekla Hofrová.

[chooze:article;value:538036]

Novela zákona nyní prochází druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Jednat o ní poslanci začali už v úterý, ale kvůli řešení pořadu schůze se projednávání pozastavilo. Vrátit by se k ní měli v pátek.

Opozice kritizovala i způsob podání návrhu. "Byli jsme velice překvapeni, že návrh jde jako poslanecký a k tomu byl přilepen poslanecký návrh na zvýšení příspěvku na péči," ohradila se v úterý poslankyně Jana Pastuchová (ANO). "Rozhodli jsme se v rámci zrychlení celého procesu využít poslaneckou novelu zákona, do které zvýšení přidáváme formou pozměňujícího návrhu," brání postup Jurečka.

Ubývá domovů pro seniory i pečovatelů. Zaděláváme si na problém, varují experti (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.