Na důležitou prohlídku měla jít diabetička v prosinci. Počká si do května

Paní Eva se s cukrovkou prvního typu dlouhodobě léčí v brněnské fakultní nemocnici. Ve čtvrtek se ale stalo to, čeho se celou dobu obávala. "Volala mi sestra z nemocnice, že musí zrušit moji kontrolu na začátku prosince, jelikož moje lékařka bude v té době muset zajišťovat akutní péči na jiném oddělení," svěřila se TN.cz.

Termín jí nepřesunuli, ale přímo zrušili. "Nový termín mám na květen příštího roku, dřív prý z důvodu přeobjednání velkého množství pacientů volné termíny nemají a zatím ani nevědí, jak budou fungovat po novém roce," sdělila.

[chooze:article;value:530456]

To pro ni znamená velké komplikace. "Mám inzulinovou pumpu, s touto léčbou mě žádný jiný diabetolog než nemocnice nepřijme a musím říct, že mě tato situace dost děsí, jelikož na správném nastavení inzulínové pumpy a dobré hladině krevního cukru dost záleží můj další život," upozornila.

Nemocnice přiznala, že musí omezovat péči. "Co se týká interen, ano, bude omezena péče v některých ambulancích, pokud bychom měli jít podle jednotlivých oblastí a klinik, museli bychom sbírat data, která toho času nemáme k dispozici, ale vedení klinik deklarují, že omezení není nijak zásadní," uvedla mluvčí Lenka Martínková.

[chooze:article;value:530430]

"Chirurgické obory v prosinci omezí operativu o 10 až 25 procent srovnatelného období, a to podle oboru a struktury operativy, tedy prosince běžného roku. To platí jak pro anestezii, tak ortopedii a chirurgii. Samozřejmě, prioritou jsou akutní a neodkladné stavy, včetně onkologie," doplnila.

Nejsou ale jedinou nemocnicí, která musí péči omezovat. Kvůli chystaným protestům budou muset některé omezit i akutní péči. "Největší problémy, které mohou ovlivnit i poskytování akutní péče, máme na interně, v pediatrii, na dětské chirurgii, neurologii a rovněž na RTG pracovišti. Aktuálně u nás totiž výpověď z přesčasů podalo 160 lékařů. To pro nás znamená veliké personální a organizační problémy," řekl mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Pláteník: Černý scénář pro pacienty se blíží. Budou hledat nemocnici, kde je ošetří (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.