Na dvě letiště v ruském vnitrozemí zaútočily podle Moskvy ukrajinské drony

Útoky na základnu Engels v Saratovské oblasti na řece Volze a základnu Djagilevo v Rjazaňské oblasti na západě Ruska byly součástí snahy Ukrajiny omezit ruské dálkové bombardovací síly, uvedlo podle agentury AP ruské ministerstvo obrany.

Přiznalo smrt tří vojáků a čtyři zraněné. Trosky sestřeleného dronu měly podle Moskvy "lehce" poškodit dva letouny.

Ukrajina se k výbuchům oficiálně nevyjádřila. Její letectvo však na twitteru napsalo: "Co se stalo?" A připojilo obrázky něčeho, co vypadalo jako těžce poškozené letadlo, informovala BBC. "Pokud je něco vypuštěno do vzdušného prostoru jiných zemí, dříve nebo později se neznámé létající objekty vrátí na místo odletu," napsal ironicky Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Zelenského. Ani on se k odpovědnosti své země nepřihlásil.

https://twitter.com/KpsZSU/status/1599850710178619394

Základna Engels u Saratova leží přes 600 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Jsou tam umístěné strategické bombardéry dlouhého doletu, které jsou schopné nést jaderné zbraně. Letouny se podílí na bombardování Ukrajiny, když za letu nad ruským územím odpalují řízené rakety. Satelitní snímky z minulého týdne ukazují zvýšenou aktivitu na základně, která zřejmě souvisí s pokračujícími ruskými údery na ukrajinskou infrastrukturu v nadcházející zimě.

Letecká základna Djagilevo se nachází asi 500 kilometrů od ukrajinských hranic a je domovem tankovacích letounů.

[chooze:article;value:477694]

​Tato vzdálenost je mimo dosah dosud používaných ukrajinských bezpilotních strojů. Ačkoliv nebyly zveřejněny žádné záběry či fotografie dronů ani jejich trosek, připomíná CNN v souvislosti s pondělním útokem náznaky ukrajinské státní zbrojovky, že je blízko dokončení bezpilotního letounu s doletem 1 000 kilometrů.

Druhou variantou je proniknutí do týlu nepřítele. Ruští vojenští blogeři uvedli, že drony vypustili ukrajinští průzkumníci.

​Útoky podle AP ukázaly zranitelnost některých z nejstrategičtějších ruských vojenských objektů a vyvolaly otázky o účinnosti jejich protivzdušné obrany, pokud se k nim bezpilotní letouny mohou přiblížit tak blízko.

[chooze:article;value:477763]

​Několik hodin po útoku zahájilo Rusko další vlnu bombardování Ukrajiny, při které zabilo nejméně čtyři lidi a poničilo energetickou infrastrukturu v několika oblastech. Ukrajina tvrdí, že se protivzdušné obraně podařilo sestřelit více než 60 ze zhruba sedmi desítek raket.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.