Na elektronických cigaretách nově budou kolky. Cena náplní se zdvojnásobí

Kolková nálepka a společně s ní i vyšší cena. Takové novinky chystá ministerstvo financí od dubna pro uživatele nikotinových sáčků a elektronických cigaret.

"Nikotinové sáčky budou zdaněny sazbou 3,46 korun na gram. Náplň do elektronických cigaret bude zdaněna sazbou deset korun za mililitr," sdělila mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová.

Cena krabičky nikotinových sáčků o 20 kusech, která teď stojí stokorunu, nově po uvalení spotřební daně, tedy i navýšení DPH, vyjde na 160 korun. V případě elektronických cigaret bude zdražení ještě citelnější. Například desetimililitrová náplň, za kterou dnes lidé platí 100 korun, nově bude stát 220 korun.

[chooze:article;value:508505]

"Cíl tohoto opatření je ochrana veřejného zdraví a boj proti závislostem a tyto výrobky buď obsahují škodlivou látku, nebo vyvolávají závislost," upozornila Vodstrčilová.

"Souhlasíme se zdaněním elektronických cigaret, ale to musí být rozumné. Například v Německu je třikrát nižší, v Polsku čtyřikrát," řekl prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička.

Nižší by měla být daň i podle opozice a některých koaličních stran. "Zdanění e-cigaret je nevyhnutelný krok, jen je třeba určit správnou míru," myslí si předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. "Ta výše zdanění neodpovídá," řekla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

[chooze:article;value:507222]

Kolkování by pro náplně do elektronických cigaret mělo podle ministerstva financí začít platit od dubna, až do června ale prodejci budou moci doprodávat zboží bez kolku.

Stejný začátek platnosti opatření je v plánu i v případě nikotinových sáčků. V příštím roce by opatření mělo podle ministerstva financí do rozpočtu přinést 400 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.