Na energiích můžete ušetřit tisíce korun. Spočítejte si, jak na to. KALKULAČKY

Platby za energie ročně spolknou velkou část rodinného rozpočtu. Vzhledem k jejich astronomickým cenám v posledních měsících si mnohé domácnosti kladou otázku, kde hledat úspory. Ušetřit se dá například na spotřebě elektřiny při svícení, pokud budete co nejvíce využívat denní světlo a investujete do LED žárovek, které jsou mnohem úspornější.

Spočítejte si na kalkulačce, kolik můžete ušetřit výměnou žárovek:

Úsporného svícení dosáhnete také chytrým osvětlením, například využíváním funkce stmívání nebo světel s pohybovými čidly. A především nezapomínejte zhasínat, pokud z místnosti odcházíte na více než 10 minut.

Lednice – žrout elektřiny

Jedním z největších žroutů elektřiny v domácnosti je lednice, rozhodně se tak vyplatí se zbavit staré a pořídit si novou a úspornou. Ročně můžete ušetřit klidně přes 1 500 korun. Pokud se navíc ve vašem spotřebiči tvoří námraza, může vás stará lednice připravit o další tři tisíce korun ročně. Tři až pět milimetrů námrazy zvyšuje spotřebu o 30 %.

[chooze:article;value:475967]

​Zkontrolujte si také, zda lednici zbytečně nepodchlazujete. Ideální teplota je 5 až 8 stupňů. Každý stupeň dolů zvyšuje spotřebu a na uchovávání potravin nemá žádný vliv.

Uspoříte i vhodným místem – chladničku byste měli držet dál od tepelných zdrojů, jako jsou radiátory či sporáky. A vyvarujte se také dlouhého koukání dovnitř. Pokud je lednice otevřená, spotřeba energie výrazně roste.

V kalkulačce si můžete spočítat, kolik stojí provoz vaší chladničky:

Používání bojleru

Ušetřit můžete i s elektrickým bojlerem. Ohřívání vody patří k energeticky nejnáročnějším procesům v domácnosti, pokud ale správně nastavíte teplotu ohřevu, ročně uspoříte až několik tisíc korun. Na to stačí snížit ohřev o 10 stupňů – ze 60 na 50. "Na teplotě vody při jejím používání to ani nepoznáte," vysvětluje Jiří Matoušek ze společnosti Centropol.

[chooze:article;value:475328]

​Nastavte si také distribuční sazbu D25d, při které je osm hodin denně účtována nižší cena. Požádat o ni můžete u svého dodavatele elektřiny. Úspory dosáhnete také volbou správné velikosti bojleru, a to podle počtu osob v domácnosti. Průměrná denní spotřeba teplé vody na jednoho člověka bývá okolo 50 až 80 litrů. Mějte také na paměti, že sprchování vyjde až čtyřikrát levněji než vana plná teplé vody.

Spočítejte si, kolik ročně zaplatíte za teplou vodu:

Se sušičkou opatrně 

Sušička je jedním z největších žroutů elektřiny v domácnosti. Pokud se doma bez ni neobejdete, rozhodně si pořiďte novější typ kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem. Ta spotřebuje až o polovinu méně energie než její starší předchůdkyně.

Spočítejte si, kolik za provoz sušičky zaplatíte: 

Bez pračky se neobejdeme 

Život bez pračky si už neumíme představit. Existuje ale několik způsobů, jak se dá i na tomto domácím pomocníkovi výrazně ušetřit. 

Spočítejte si, kolik stojí provoz vaší pračky:  

Myčka vs. ruční mytí

Mytím v myčce lze určitě ušetřit. Rozhodně se vyplatí vícečlenným domácnostem, kde je mytí nádobí každodenní rutinou. Pokud navíc domácnost vlastní novější model myčky s energetickým štítkem třídy B, ušetří nejen na elektřině, ale také na spotřebě vody.

K nižší spotřebě chtějí lidi motivovat i samotní dodavatelé energií. Například PRE za to nabízí slevu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.