Na Evropu se řítí extrémní bouře. Přinese vítr o síle hurikánu

Ani v následujících dnech si Evropa neodpočine od extrémního počasí. Další silná bouře má zasáhnout Norsko ve středu. "S sebou přinese do pobřežních oblastí vítr o síle hurikánu a výrazné vlny," píše na sociální síti X meteorologický portál Severe Weather.

Vítr tak místy bude dosahovat rychlosti nejméně 119 kilometrů v hodině. Už nyní přitom v zemi platí řada výstrah před extrémními jevy, a to včetně silného větru. Řada lidí skončila v pondělí dokonce bez proudu.

Omezená byla také pozemní doprava, zrušena byla i řada letů. Policie vyzvala obyvatele, aby zůstali raději doma. "Nikdy jsme neviděli tak silné větry zaregistrované podél pobřeží," citoval portál News in English meteorologa Eirika Samuelsena.

[chooze:article;value:539434]

V Česku naštěstí bouře počasí příliš neovlivní. "My se sice dostaneme z inverzního charakteru počasí do oblasti vysokého tlaku vzduchu a přes naše území začnou přecházet frontální systémy. Větrné počasí ale očekáváme až v příštím týdnu," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Přestože se od poloviny tohoto týdne dočkáme výrazného oteplení, sluníčka si příliš neužijeme. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) totiž očekávají minimálně do soboty přeháňky, na horách i sněhové.

Rtuti teploměrů pak budou od středy výrazně stoupat. Zatímco přes noc se ještě mohou teploty snížit i lehce pod nulu, přes den se vyšvihnou, a mohou se pohybovat dokonce kolem příjemných 10 °C.

Sníh zničil dopravní značení. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.