Na Evropu se řítí smrtící virus. Šest věcí, které podle expertů musíte vědět

Světová zdravotnická organizace varovala před nárůstem počtu případů spalniček v Evropě. Jedná se o jedno z nejnakažlivějších onemocnění na světě a zhoršující se situace začíná být podle odborníků velmi alarmující.

Odborníci jsou přesvědčeni, že vzhledem ke zvyšujícímu se počtu nemocných je potřeba znát šest klíčových faktů ohledně aktuálního vývoje a šíření onemocnění. Upozornil na to portál Forbes.

[chooze:article;value:537682]

1. Za poslední rok došlo v Evropě k "alarmujícímu" oživení spalniček, upozornil regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge v tiskové zprávě.

2. Virem se v roce 2023 infikovalo v Evropě více než 42 200 lidí, zatímco za celý rok 2022 to bylo jen okolo 914 případů. Jedná se tak o více než 40násobný nárůst.

3. Odborníci znovu připomínají důležitost očkování. "Vakcinace je jediný způsob, jak ochránit děti před potenciálně nebezpečnou nemocí," doplnil Kluge a vyzval země, aby začaly s očkovacími kampaněmi.

4. Nejvíce infekcí evidují ze zemí, které poskytují informace WHO, podle portálu Forbes Kazachstán a Rusko. Ale i další státy v západní Evropě čelí znepokojivému nárůstu případů a hrozí, že se situace vymkne kontrole.

[chooze:article;value:535279]

5. Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA) v pátek oznámila, že by se ohniska spalniček mohla rozšířit také do dalších měst, pokud nebudou přijata potřebná opatření.

Země patří přitom mezi jednu z těch, kde se onemocnění v poslední době rovněž rychle šíří. Jen v anglickém hrabství West Midlands zachytili lékaři od října roku 2023 do 18. ledna 2024 216 případů spalniček.

6. Ohniska spalniček se objevila také ve Francii, Rakousku nebo Rumunsku.

Spalničky nejvíce ohrožují malé a ještě nenaočkované děti. Pro ty mohou mít i dokonce fatální následky. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) může za opětovné šíření tohoto onemocnění zejména pokles očkování během pandemie covidu-19. "Všechny země jsou ohroženy. Samozřejmě více pak ty s méně rozvinutým úsilím o očkování," dodali experti.

Příznaky bývají na začátku podobné běžnému nachlazení. Pacienta trápí vysoké teploty, má kašel a rýmu. Přidat se může také světloplachost, zánět spojivek a uvnitř úst se mohou objevit šedobílé skvrny. Následně se pak ukáže také vyrážka, červené pupínky vyskakují nejdříve za ušima, nakonec jsou po celém těle.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v Česku za poslední tři roky neeviduje žádný případ spalniček. Naposledy byly v zemi zachyceny v roce 2020, kdy onemocněli čtyři pacienti.

Česko je na prahu chřipkové epidemie. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.