Na Evropu se řítí vlna veder. V některých částech teploty stoupnou ke 40 °C

Čechy oblíbenou turistickou destinaci čekají horké dny. První letošní vlna veder by měla trvat zhruba týden. Ani poté ale Řecko nečeká výrazné ochlazení. Až k tropické čtyřicítce by měly teploty stoupat dokonce v osmi řeckých regionech, včetně Kréty nebo Peloponéského poloostrova. 

Už loni Evropa bojovala s neobvyklými vlnami veder. V Řecku vysoké teploty přispěly k rozsáhlým lesním požárům, při kterých zemřelo 28 lidí a plameny pohltily zhruba 1 800 kilometrů čtverečních. "Jsme si prakticky jisti, že se tento měsíc stane nejteplejším měsícem v historii," řekl tehdy ředitel služby Copernicus pro změnu klimatu Carlo Buontempo.

"Dlouhodobé oteplování je způsobeno koncentrací skleníkových plynů v atmosféře. A ty dosáhly rekordních hodnot. A nevypadá to, že by oteplování mělo polevit," poznamenal vedoucí mezinárodních klimatických změn Světové meteorologické organizace (WMO) Chris Hewitt.

[chooze:article;value:557274]

​Ani letos se Evropa vysokým letním teplotám pravděpodobně nevyhne a opět ji čekají nezvykle horké letní měsíce. Teploty by se podle meteorologů mohly přiblížit roku 2022, kdy Evropa zažila nejteplejší léto v historii měření.

Extrémní horka v posledních týdnech sužují Indii. Teploty, které tam na některých místech stoupají až k padesátce, si vyžádaly už nejméně padesát obětí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.