Na Evropu se žene arktický vzduch. Udeří první mráz i sníh, varují meteorologové

Posledních několik týdnů sužovalo Evropu extrémní vedro a sucho. Tomu už je ale konec a teplotní propad bude v příštích dnech opravdu razantní. Tento týden se totiž do Evropy od severu dostane velmi studený arktický vzduch, píše web BBC. Ten s sebou přinese nejen prudké ochlazení, ale také vydatné srážky.

Právě britští meteorologové varují, že se blíží poměrně chladné a možná i první mrazivé noci. Tlaková níže s sebou navíc přinese také srážky a extrémní srážkové úhrny odborníci očekávají zejména v alpských oblastech.

Tam by podle webu imeteo.sk mohl napadnout až metr sněhu. Sněžit by prý mohlo už od 900 metrů nad mořem. Meteorologové tak apelují na řidiče, aby od čtvrtka vyrazili do Alp na zimních pneumatikách. Sníh totiž může napadnout i na frekventovaném Brennerském průsmyku.

[chooze:article;value:573205]

Počasí v Česku začala hned od začátku týdne ovlivňovat studená fronta, která přinesla ochlazení a déšť. "Další studená fronta přejde pak naše území ve středu večer nebo v noci na čtvrtek a za ní pronikne od severozápadu nad naše území ještě chladnější vzduch," uvedl Český hydrometeorologický ústav na síti X.

Od čtvrtka do víkendu nás čeká také trvalejší a vydatnější déšť a také na českých horách může napadnout první sníh. "Spolu s ochlazením také není vyloučeno, že se ve čtvrtek a v pátek na Sněžce (1 603 m n. m.) objeví přechodně i první sněhové vločky," upozornili meteorologové.

Vedra definitivně skončila. Ochlazení bude ještě prudší, blíží se další studená fronta (09/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.