Na Evropu se žene nová vlna veder. V říjnu budou panovat extrémní teploty

S koncem léta by leckdo očekával, že se na nějakou dobu rozloučíme i s vlnami veder – a přesto podle meteorologických modelů Evropu v říjnu zasáhne další, uvádí web o počasí Severe Weather Europe. Zasáhne nejprve jihozápadní Evropu a poté se rozšíří do Evropy západní a střední. 

Na jihozápadě kontinentu začnou teploty výrazně stoupat už během pátku, vlna veder se poté bude rozvíjet o víkendu a pokračovat v dalších dnech. Do jižní Anglie přinese teploty kolem 23 až 25 stupňů, v Beneluxu, Německu a střední Evropě se budou pohybovat kolem 20 stupňů, v jižní Francii se přiblíží k 35 stupňům a ve Španělsku a Portugalsku budou ještě vyšší. 

"Mějte na paměti, že z meteorologického hlediska Evropa nyní vstupuje do druhého podzimního měsíce, takže tyto teploty jsou pro toto období extrémně vysoké," zdůrazňuje Severe Weather Europe. 

[chooze:article;value:521444]

​Ve střední Evropě by tepelná kupole měla počasí ovlivnit v polovině příštího týdne. Česko má přitom za sebou několik velmi teplých dní, kdy teploty dosahovaly rekordních hodnot.

"Babí léto je v plném proudu. Už několik dnů překonáváme teplotní extrémy pro zářijové dny, kdy maxima sahají až k 28 °C. Přitom průměrná maxima pro konec září jsou kolem 17 °C. Ještě dnes bude relativně teplo, na víkend se od západu přechodně ochladí," informoval v pátek ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Ještě na konci září lidé v Česku vytahovali plavky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.