Na Evropu udeřila silná bouře Monika. Ve Francii zabíjela, ovlivní počasí i v Česku

Jižní Francie se vzpamatovává z víkendového řádění bouře Monika. Podle portálu La Provence si živel vyžádal už pět mrtvých. Dvě děti ve věku čtyři a 13 let a dospělý muž jsou pohřešovaní. Do pátrání po nich se podle webu France 24 zapojilo asi 110 hasičů a 120 četníků za asistence psovodů, potápěčů a vrtulníku.

Hledané děti jsou součástí čtyřčlenné rodiny, jejíž auto smetla povodeň, když se snažila přejet most přes řeku Gardon u městečka Dions. Jejich 40letou matku záchranáři vypátrali a převezli do nemocnice, otec ale podobné štěstí nejspíše neměl a podle medií je jednou z nahlášených obětí.

[chooze:article;value:544119]

Také dalším dvěma potvrzeným obětem se mělo stát osudným překonávání řeky v autě. Ženy ve věku 47 a 50 let smetla voda v obci Goudargues. Pohřešovaný muž pak působil jako vedoucí vodní elektrárny v obci Saint Martin de Valamas. Zmizel, když byl svěřené zařízení zkontrolovat. Voda také zbourala dva domy ve vesnici Ardèche. U tohoto neštěstí se ale naštěstí nikdo nezranil.

Bouře řádila také ve Španělsku, kde pode portálu Euronews přinesla prudký déšť, sníh, vítr a rozbouřené moře. Na rozdíl od Francie ale větší komplikace nezpůsobila. Podle britského meteorologického ústavu se tlaková níže nyní posouvá dále na východ a ovlivňuje i počasí ve střední Evropě. Do zasažených oblastí přináší větrné a vlhké počasí, na horách pak přináší sněžení.

"Počasí nad Českem bude ovlivňovat do středy, a to zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny, kde může spadnout až 50 mm srážek," dodává k ní meteoroložka Dagmar Honsová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.