Na filozofické fakultě jsou škody za asi deset milionů. Pomůže i ministerstvo

Při policejním zásahu na fakultě bylo zničeno bezmála 140 dveří. Podle děkanky jsou nefunkční a fakulta je nyní opravuje. "Nejsou to jenom poškozené dveře, ale je to i třeba poškozený výtah, klimatizace, topení, podlahy, nábytek, knihy a další věci," říká. 

Na materiální opravy fakulta čerpá finance z několika různých zdrojů. "Část, které je způsobená zásahem policie, tak tu řešíme s ministerstvem vnitra. Na něco se vztahuje naše pojistka a právě část by měla být alokována na ten speciální příspěvek od ministerstva školství," vysvětluje děkanka. "Ministerstvo školství poskytne filozofické fakultě Univerzity Karlovy příspěvek ve výši až dvacet milionů korun," potvrzuje mluvčí resortu školství Tereza Fojtová. 

[chooze:article;value:535642]

​Finanční podpora od ministerstva školství by měla být poskytnutá na základě žádosti, kterou může fakulta podat až do konce června. Příspěvek by měl jít i na zavedení nových bezpečnostních opatření nebo na psychosociální podporu. "Někteří jsou frustrovaní z toho, že nemůžou do fakulty a trápí se tím, že tady nemůžou studovat nebo pracovat. Někteří se obávají toho, kdy se budou muset na půdu fakulty vrátit," zmiňuje proděkanka pro studium a přijímací řízení Andrea Hudáková. 

I pro to přistoupila univerzita k dalším opatřením. "Vydáme opatření děkanky, které rozvolní možnost průběhu studia snížením minimálního počtu kreditů pro postup do dalšího ročníku. Všem studentům a studentkám by měla být prodloužena maximální doba studia o šest měsíců," uvedla děkanka Eva Lehečková. 

Přízemí až třetí patro budovy by podle děkanky měla fakulta stihnout opravit do začátku letního semestru. Čtvrté patro, kde se střílelo nejvíce, zůstane pravděpodobně zavřené až do září. "Velké množství studujících a zaměstnanců má mezi svými spolužáky a kolegy někoho, kdo byl bohužel zastřelen nebo kdo je zraněný. A v tom čtvrtém patře to bylo koncentrované a my teď řešíme, jak to udělat. Je to úplně nová situace a zatím definitivní plán nemáme," podotýká proděkanka Andrea Hudáková. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.