Na horách je zoufale málo sněhu. Už příští týden ale nastane velký zvrat

Česko zažívá teplotně extrémně nadprůměrné únorové počasí. Na horách hlásí teploty v 1 000 m vysoko nad nulou, místy nemrzne ani v noci a během dne prší. Přírodní sněhová pokrývka leží zpravidla až od nadmořské výšky 950 m nad mořem.

Technickým sněhem jsou pokryté sjezdovky – ty hlásí nejčastěji 30 až 70 cm. A další déšť a nárůst teplot vzduchu přinese středeční přechod teplé fronty. Až do soboty očekáváme na horách další déšť.

[chooze:article;value:541525]

​Počasí se začne lámat až v neděli. Výrazně se ochladí v hladině 850 hPa, tedy ve výšce kolem 1,5 km a na horách bude sněžit a očekávají se i celodenní mrazy. Zimní ráz počasí na horách vydrží po většinu dalšího únorového týdne a podmínky pro lyžování se budou výrazně zlepšovat.

Kam v Čechách za sněhem?

Přírodní sněhovou pokrývku najdeme převážně na vrcholcích hor. V nižších polohách je to bída – např. v Peci pod Sněžkou leží pouze 15 cm sněhu, což je nejméně od února 2020, na Churáňově není sníh vůbec, což je nejhorší bilance za posledních 52 let. V Beskydech na Lysé hoře je 45 cm sněhu a v Jeseníkách na Šeráku 64 cm.

Ani Alpy na tom nejsou dobře

Také v Alpách se potýkají od začátku letošní zimy s četnými oblevami, a tak je v současné době pod sněhem 40 % pohoří. Sníh chybí zejména v údolích a dolících jižních svahů italských, švýcarských, ale i rakouských Alp. A výrazné zlepšení podmínek se zatím v nejbližších 14 dnech nechystá.

Únorová obleva zmátla přírodu. Ježci se budí ze zimního spánku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.