Na horách se stále lyžuje. Tající sníh ale způsoboval problémy v údolích

Vlezlá mlha a déšť v neděli odradily od lyžování naprostou většinu milovníků běžek. Sníh ve stopě byl špinavý a oblečení promoklo po několika vteřinách. Oproti tomu sjezdovky jsou v naprosté většině pokryté technickým sněhem, který lépe odolává vysokým teplotám i dešti.

"Ten déšť paradoxně sníh upěchoval. Není to vůbec spatné lyžování," tvrdí Petr Prouza ze skiareálu Deštné v Orlických horách. A déšť měl i další výhodu. Počasí totiž část lyžařů odradilo. Ti odvážnější tak u vleků nemuseli čekat.

Lyžovalo se i v Lipně. Sníh byl sice mokrý a těžký, ale stále ho bylo dost – asi 50 cm. A oblevu bez úhony přečkali i v Krkonoších.

[chooze:article;value:490063]

Co ale může působit problémy, je množství vody, která vinou deště a vysokých teplot odtéká do údolí. Hydrologové museli hned na 15 místech vyhlásit v neděli po poledni první povodňový stupeň – zejména v podhůří Krkonoš, Orlických hor nebo Jeseníků.

Zatím ale žádné větší škody hlášené nejsou. Deštivé dny s vysokými teplotami vydrží pravděpodobně nejméně do půlky příštího týdne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.