Na Hradě se nemůže scházet každý. Není to veřejné prostranství, rozhodl soud

Pražský hrad není veřejné prostranství. Rozhodl o tom v pátek po 14. hodině Městský soud v Praze. Znamená to, že Správa Pražského hradu bude mít i nadále pravomoc povolovat (nebo zakazovat) v areálu Hradu různá shromáždění a demonstrace.

Soud o věci rozhodoval na základě žaloby spolku Kverulant. Spor začal v době, kdy bývalý prezident Miloš Zeman přístup do Hradu omezil a v době pandemie koronaviru v roce 2020 pak Hrad veřejnosti zcela uzavřel. Kverulant to označil za ukázku arogantního a papalášského chování. Prezidenta organizace dopisem následně vyzvala ke zpřístupnění Hradu.

[chooze:article;value:500034]

Na jaře 2021 pak pražskému magistrátu spolek oznámil svolání veřejného shromáždění mezi katedrálou svatého Víta a svatojiřskou bazilikou. Magistrát ale po organizaci žádal doložení souhlasu uživatele pozemku. Ta se však na Hrad ihned neobrátila. Nejdříve se neúspěšně odvolala k ministerstvu vnitra, poté podala správní žalobu.

Ve sporu už soud jednou rozhodoval. V dubnu 2021 dal spolku Kverulant za pravdu, vnitro se ale bránilo kasační stížností. Tentokrát Kverulant neuspěl. Nový rozsudek městského soudu je pravomocný.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.