Na hranici Jordánska a Sýrie zabil dron tři americké vojáky

Na americkou základnu na hranicích Jordánska se Sýrií zaútočil v neděli dron, který zabil tři americké vojáky, informuje agentura Reuters. "Zatímco zjišťujeme detaily o tomto útoku, víme, že za ním stojí radikální ozbrojené skupiny ze Sýrie a Íráku, které podporuje Írán," sdělil americký prezident Joe Biden v oficiálním prohlášení. 

Podle televize CNN je po útoku zraněných nejméně 34 amerických vojáků. Americká armáda uvedla, že dron vybuchl nedaleko obytných prostor na základně. Desítky dalších vojáků pak armáda z místa evakuovala. 

[chooze:article;value:539113]

​Jde o první úmrtí amerických vojáků na Blízkém východě od začátku konfliktu v Pásmu Gazy. Jednotky USA v posledních týdnech čelí intenzivnějším útokům od ozbrojených skupin, které podporuje Írán. 

Jordánské úřady popřely, že by k útoku došlo na jejich území a tvrdí, že dron zasáhl základnu, která se nachází v Sýrii. Americká strana ale tvrdí opak. Informace obou stran podle agentury AP nelze nezávisle ověřit. V Jordánsku, které sousedí s Izraelem, je v současnosti zhruba tři tisíce amerických vojáků. 

Soud v Haagu rozhodl o Izraeli v případu obvinění z genocidy. Operaci v Gaze nepřerušil (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.