Na hranici Kanady a USA vybouchlo auto. Úřady prověřují, zda šlo o terorismus

Světlý sedan se obrovskou rychlostí vřítil na most, obrubník ho katapultoval do vzduchu a neovladatelné auto pak letělo několik desítek metrů daleko. Výsledkem je zničená budova a dva mrtví.

"Zavřel jsem dveře od auta a asi půl metru ode mě jsem uviděl, jak něco letí vzduchem. Nejdřív jsem si myslel, že je to letadlo, celé to bylo jako zpomalený záběr, a řekl jsem si 'proboha, to je auto a letí vzduchem'," popisoval událost Rickie Wilson.

[chooze:article;value:530139]

​Incident se odehrál ve státě New York, na hraničním přechodu s Kanadou nedaleko slavných Niagarských vodopádů. "Pak jsem najednou uviděl černý kouř, bylo to neuvěřitelné. Trvalo asi pět minut, než se sem dostaly bezpečnostní složky. Ale přesně to se stalo," dodal Wilson.

Na místě se objevili i agenti tajných služeb a členové speciálních jednotek s těžkou vojenskou technikou. "Vyšetřování pokračuje, ale podle našeho předběžného hodnocení tato situace nesouvisí s terorismem, ale budeme i nadále ostražití," uvedl zvláštní agent FBI Matthew Miraglia.

Další opatření

Vyšetřovatelé identitu řidiče podle všeho znají. V jeho záznamech neobjevili nic znepokojivého. Motiv jeho jednání je ale zatím záhadou. Incident je pro obě země tak vážný, že se o něm dokonce mluvilo v kanadském parlamentu.

"Právě jsme slyšeli zprávy z médií o teroristickém útoku. Nejméně dva lidé jsou mrtví. Může nám pan premiér poskytnout aktuální informace o tom, co ví, a jaký akční plán okamžitě zavede?" řekl na plénu předseda konzervativců Pierre Poilievre.

[chooze:article;value:529196]

​Na všech hraničních přechodech po celé zemi se zvažují a aktivují další opatření. Úřady na obou stranách hranice sice ujišťují, že nic nehrozí, vyšetřování v obou zemích ale probíhá na nejvyšší úrovni. Včetně toho, že si ministři odpovědní za bezpečnost pravidelně vyměňují informace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.