Na inauguraci Pavla budou i překvapení. Část veřejnosti vpustí do katedrály

Ve čtvrtek se ujme funkce nově zvolený prezident Petr Pavel. "Inaugurační den začne už o půlnoci, kdy bude svěšena standarta a uzavřena Brána gigantů. Znovu se otevře před polednem, kdy pan prezident vjede do brány Pražského hradu," sdělila v pondělí budoucí kancléřka Jana Vohralíková.

Ve 12 hodin čeká Petra Pavla a jeho manželku Evu společný oběd s Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou. Po obědě zazní stejně jako v minulosti slavnostní salvy z děl. Ve 14 hodin pak proběhne ve Vladislavském sále inaugurace, během které Petr Pavel složí prezidentský slib a ujme se oficiálně úřadu. Jakmile tak učiní, nad Pražským hradem opět zavlaje prezidentská standarta.

"Po inauguraci půjde pan prezident pozdravit veřejnost na balkón na třetím nádvoří. Položí květiny u památníku T. G. Masaryka a poté se odebere do Španělského sálu, kde bude číše vína. Celý den bude zakončen v 18 hodin ve (svatovítské) katedrále," přiblížila Vohralíková.

[chooze:article;value:493423]

Veřejnost vpustí i do katedrály

Na slavnostní ceremonii je pozváno na 600 hostů včetně poslanců, senátorů, soudců či velvyslanců. Nad rámec obvyklých účastníků se dále smí akce zúčastnit dalších 200 lidí z řad podporovatelů Petra Pavla.

Veřejnost bude moci sledovat slavnostní akt prostřednictvím velkoplošných obrazovek z III. nádvoří Pražského hradu nebo z Hradčanského náměstí.

Část příchozích se dostane i do katedrály svatého Víta, kde se po inauguraci uskuteční ekumenická modlitba za vlast a prezidenta a koncert České filharmonie. "V 17:40 odděláme chráněné koridory, aby veřejnost mohla doplnit pozvané lidi, kteří půjdou do katedrály," upřesnila Vohralíková.

"Pokud budou návštěvníci chtít jít dovnitř Pražského hradu, musí projít standardními kontrolami. Chráněné koridory budou jen pro ústavní činitele a zvané hosty," upozornila.

Připraveno je během dne i několik překvapení. Jedno má proběhnout při zdravici na balkóně, další pak na Hradčanském náměstí. O co půjde, kancléřka nově zvoleného prezidenta ale neupřesnila.

Na první zahraniční cestu vyrazí nový prezident 13. března, tedy čtyři dny po inauguraci. Jeho první kroky povedou na Slovensko. Chybět nebude oficiální ceremoniál s vojenskými poctami, setkání prezidentských párů, tradiční pietní akty nebo setkání s předsedou slovenské vlády Eduardem Hegerem. V plánu je také blíže nespecifikovaná netradiční akce, která má zdůraznit společné hodnoty obou zemí.

Přípravy na inauguraci vrcholí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.