Na inauguraci prezidenta je připravené pero i děla. Návštěvníky čeká překvapení

Pero pro podpis slibu prezidenta, které v pátek převzala předsedkyně Poslanecké sněmovny, vyrobili v Rousínově na Vyškovsku. Mají s tím zkušenosti. V minulosti dělali psací potřeby například pro Senát nebo některá ministerstva. "Je to samozřejmě pro mě velká událost, v podstatě je to takový můj Everest," radoval se výrobce Marek Najvar z firmy Česká pera.

Pan Najvar vyrobil pera na ručním soustruhu. Práce mu zabrala zhruba 12 hodin. "Určitě jsme chtěli, aby se jednalo o českého výrobce. Chtěli jsme, aby bylo na jedné straně velmi decentní a noblesní, ale na druhé straně aby odkazovalo právě na Českou republiku jako takovou," vysvětlila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

[chooze:article;value:492810]

Samotný text prezidentského slibu, který bude Pavel podepisovat speciálním perem, pak bude vyveden kaligraficky. "Chtěli jsme, aby provedení slibu prezidenta vypadalo slavnostně a pěkně, proto jsme zvolili kaligrafické písmo. Stejně tak jsme chtěli vylepšit i obal, ve kterém bude Ústava ČR. Proto jsme nechali vyhotovit speciální desky z duralu a mosazi," prozradil vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Součástí inaugurace bude také přípitek s lidmi s názvem Přátelské setkání. "Víno je od našeho podporovatele z Valtic. V případě recepce bychom museli mít teplý a studený bufet, to znamená, že by lidé stáli ve frontách na jídlo. To jsme nechtěli. Chtěli jsme, aby spolu mohli diskutovat," vysvětlila mluvčí Petra Pavla Markéta Řeháková.

Nejedná se ale o jedinou změnu oproti předchozím inauguracím. Nebude ani vojenská přehlídka. "Rozhodli jsme se nepořádat vojenskou přehlídku z toho důvodu, aby občané mohli přijít až na třetí nádvoří Pražského hradu. Symbolicky připomeneme, že se pan Pavel stává i nejvyšším velitelem ozbrojených sil. Způsob, jakým se to stane, bude překvapení," slíbila Řeháková.

[chooze:article;value:491589]

Inauguraci také doplní 21 výstřelů ze speciálních salvových kanonů. Salvy zaznějí hned poté, co začne hrát ve Vladislavském sále státní hymna. Celkem čtyři kanony budou umístěny na pražském Petříně.

Inauguraci můžete sledovat ve čtvrtek 9. 3. na TN Live. Studio bude přímo na třetím nádvoří Pražského hradu a živý přenos začne už před polednem. Na programu televize Nova budete moci sledovat slavnostní uvedení Petra Pavla do úřadu od 13:30.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.