Na internetu kolují stovky nebezpečných výzev. Nejohroženější skupinou jsou děti

Výzvy mezi dětmi a dospívajícími nejsou podle odborníků ničím neobvyklým. S příchodem sociálních sítí ale prý nabraly na intenzitě, kolují jich tam stovky a jsou stále nebezpečnější. Mezi ty nejrozšířenější patří pojídání všeho možného.

Jedení hamburgerů či hranolek na rychlost, pojídání chilli papriček či skořice v prášku – to může skončit až udušením či anafylaktickým šokem. Nejvíc ohrožená je podle odborníků věková skupina mezi 8 až 15 lety.

"Ty extrémní věci jsou víc in, které děti víc zajímají a chtějí porušovat. Když budeme dítěti všechno zakazovat a nebude moct něco vyzkoušet, tak to vždycky udělá," vysvětlila psycholožka Galina Jarolímková.

[chooze:article;value:500514]

​Za covidu tak letělo třeba olizování záchodu, teď pro změnu letí fackování vším možným, akrobatické kousky lámající kosti nebo podomácku zvětšené rty. "Ta motivace je nějaké sebeprosazení, ukázání, že já mám na takové věci. V rámci třídních kolektivů na sebe víc poukázat, na to, že chci být in, že chci být součástí nějakého týmu," dodala psycholožka.

Některé výzvy ale končí nemocnicí, nebo dokonce tragédií. "Patnáctiletý chlapec spáchal v minulém roce sebevraždu. Policisté našli v jeho mobilu i na počítači návod, který si stáhl ze sociálních sítí," upozornila Jarolímková.

Na nich se dá najít návod prakticky na všechno – od drastických diet, jejichž výsledky se děti na sítích chlubí, po sebepoškozování, ve kterém se na internetu předhánějí. Podle odborníků je důležité, aby si rodiče informace sami aktivně vyhledávali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.