Na Islandu opět vybuchla sopka, pošesté za krátkou dobu

Výbuch nastal před půl desátou místního času (před 23:30 našeho) na poloostrově Reykjanes na západě země. Předcházel mu zemětřesný roj, informoval islandský meteorologický úřad, který sopečnou aktivitu monitoruje.

Trhlina, ze které tryská láva, je dlouhá 3,9 kilometru a za 40 minut se prodloužila o 1,5 kilometru.

Policie vyhlásila v oblasti stav nouze a obyvatelé jsou evakuováni. Nejbližší větší městečko Grindavik je však už od listopadu téměř liduprázdné, při předchozích erupcích se láva dostala až do jeho ulic a většina obyvatel se nevrátila.

Evakuace se dotkla i proslulých geotermálních lázní Modrá laguna.

[chooze:article;value:563427]

​Poslední erupce přitom skončila teprve 22. června, fontány lávy tehdy tryskaly celých 24 dní, uvedla agentura Reuters.

Erupce na poloostrově Reykjanes jsou takzvané puklinové, provází je velký počet malých otřesů, ale nikoli velkých výbuchů a nechrlí velké množství sopečného popela.

Do roku 2021 byl na poloostrově 800 let klid, nyní se vulkanologové domnívají, že začala aktivita, která by mohla trvat desítky možná stovky let.

[chooze:article;value:557990]

​Úřady nechaly postavit zábrany z balvanů o velikosti auta, aby před proudem lávy ochránily Grindavik, Modrou lagunu a elektrárnu. Existují však obavy, aby lávy nebylo tolik, že je přeteče. Proto jsou na některých místech u zábran velkokapacitní čerpadla, která lávu ochlazují.

Na Islandu je třicítka aktivních sopek, což je nejvíce v Evropě, patří rovněž mezi místa s největší sopečnou aktivitou na světě a je oblíbeným cílem turistů.

Mezinárodní letiště v Reykjavíku vzdálené zhruba 40 kilometrů zatím zůstává v provozu.

Na Islandu opět vybuchla sopka. Chrlí magma do výšky až 50 metrů (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.