Na Jadranu naplno udeřila cyklóna Boris, která má v Evropě způsobit pohromu

Cyklóna pojmenovaná Boris sužuje Itálii i Chorvatsko. Oblíbená destinace Čechů se ocitla pod palbou prudkého deště a silného větru, který způsobuje problémy po celé zemi, informuje chorvatský web jutarnji.hr. Nejhorší situace má panovat na pobřeží Jaderského moře, hrozí tam i bleskové povodně. Ve vyšších polohách má v Chorvatsku dokonce sněžit. 

Dopady cyklóny pocítí naplno i střední Evropa. Avizované extrémní srážky a s nimi související povodně mají být následkem úderu Borise. Ve středu polský meteorolog Tomasz Wakszyński pro TVN 24 uvedl, že tlaková níže se v oblasti Janovského zálivu zformuje ve čtvrtek, v pátek se bude přesouvat přes Maďarsko a o víkendu dorazí do Polska. 

[chooze:article;value:573756]

"Tvar se formuje v severním Středomoří a patří mezi nejhorší z pohledu z těch katastrofálních srážkových úhrnů," potvrzuje hydrolog Tomáš Hrdinka. Kritická situace, která se očekává ve střední Evropě, je podle něj částečně důsledkem abnormálně vysokých teplot moře. 

"Teplejší vzduch v sobě, laicky řečeno, udrží více vzdušné vlhkosti, takže ta tlaková níže má potom větší potenciál k nějakým extrémním srážkám," vysvětluje Lhotka. S Borisem si prožije krušné chvíle právě i Česko. Aktuální vývoj situace můžete sledovat v on-line reportáži TN.cz, kterou najdete v tomto článku

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.