Na Jadranu natočili vzácné zvíře. Objevuje se jednou za pár let

Velkou debatu na sociální síti vyvolalo video, které natočil a zveřejnil jeden z uživatelů. Tvrdí v něm, že v Zatonu, předměstí oblíbeného chorvatského letoviska Dubrovník, natočil záhadné zvíře, napsal portál vecejni.hr. Většina lidí se vzápětí shodla, že jde o žraloka. Autor záběrů si to ale nemyslí.

Podle jeho vyjádření je záhadný tvor plachetník štíhlý (Tetrapturus belone). Má to být druh marlína, který pochází ze Středozemního moře, vidět ho je možné hlavně kolem Itálie. Většinou se pohybuje do 200 metrů pod hladinou, jen zřídka se vydává k pobřeží.

[chooze:article;value:550412]

Tato ryba obvykle žije v párech a loví menší ryby. "Má velkou a dlouhou ploutev, která se táhne přes celý hřbet, štíhlé protáhlé tělo a čelist prodlouženou do zobáku nebo jehly, která je o něco kratší než u mečouna," popisuje autor videa. Ryba zaujala i jeho psa, který se na neobyčejné zvíře nemohl vynadívat a soustředěně ho pozoroval.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kejt Marinovic (@k8cousine)

Záběry jsou zřejmě vzácností, na plachetníka štíhlého obvykle lidé u pobřeží Chorvatska natrefí jen jednou za několik let. Jeho lov je regulován zákonem a umožněn jen na zvláštní povolení, vysvětlil uživatel instagramu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.