Moderní bydlení

Na Jadranu se šíří vážná nemoc. Pět příznaků, které se nevyplatí podcenit

Slovinsko eviduje zvýšený počet pacientů s tularémií, která je známá také jako zaječí nemoc. Jen za předchozí týden skončilo v nemocnici pět pacientů s těžkým zápalem plic vyvolaným právě touto nemocí. Podle odborníků z Univerzitní kliniky plicních nemocí a alergií Golnik ve Slovinsku, na kterou se odvolal deník Polsat News, všichni pocházeli z oblasti vzdálené jen pár kilometrů od hlavního města.

Nemoc, jejíž název je mnohým cizí, se ale každoročně objevuje i v Česku. Podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) se v posledních deseti letech objevuje zhruba 50 případů ročně. Nejčastěji se vyskytuje v Jihomoravském kraji a občasná ohniska hlásí i kraj Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický.

[chooze:article;value:566148]

Nemoci se nepřezdívá zaječí jen tak. "Je to infekční onemocnění, které postihuje především zajíce, hlodavce a je přenosné na ostatní volně žijící i domácí zvířata a na člověka," vysvětluje NZIP. Přenašečem mohou být i klíšťata, blechy, vši a komáři.

Způsobů, jakými se člověk může nakazit, je ale více. Podle toho, jakou cestou se člověk nakazí, se pak onemocnění projevuje:

Člověk se obvykle nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem. Odborníci proto jako prevenci radí nemanipulovat s divokými zvířaty, která ztratila plachost, nepít vodu z neznámých zdrojů, dostatečně tepelně upravit pokrmy ze zajíců a používat ochranné pomůcky při práci se senem a stelivem.

Nákaza žloutenkou raketově roste. Pozor na špatně upravené maso:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.