Na Jadranu udeřily bouřky nevídanou silou. Evropa tak velké kroupy nezažila

[chooze:gallery;value:32519]

​Takhle veliké kroupy Evropa ještě nezažila. Na severu Itálie v pondělí udeřily silné bouře, které za sebou místy zanechaly spoušť – lámaly nejen stromy, ale i rekordy. Ve městě Azzano Decimo, které leží zhruba 40 kilometrů směrem do vnitrozemí od přímořských letovisek Bibione a Caorle, byly zaznamenané kroupy o velikosti neuvěřitelných 19 centimetrů. 

https://twitter.com/Jachym/status/1683816319852978178?s=20

Kroupu doma nafotila jedna z tamních obyvatelek a záběry důkladně prozkoumali experti z Evropské databáze nebezpečných meteorologických jevů (ESWD). "Dospěli k závěru, že lze potvrdit průměr kroupy 19 centimetrů. Evropský rekord tak byl opět překonán, a to za pouhých pět dní," prohlásila ESWD. Ve středu 19. července totiž – opět v Itálii – zachytili kroupy veliké 16 centimetrů. 

[chooze:article;value:514653]

​"Nové krupobití se těsně přiblížilo ke světovému rekordu z 23. července 2010, kdy ve Vivianu v Jižní Dakotě (USA, pozn. red.) padaly kroupy o průměru 20,3 centimetrů. Vysoká četnost krupobití v severní Itálii je v souladu s výsledky výzkumu Evropské laboratoře silných bouří," doplnili odborníci z ESWD. 

I další části severní Itálie pocítily, jak silné mohou být přírodní živly. Do Milána přinesla pohromu zejména noční bouře, která rvala stromy ze země, odnášela střechy a ulice zaplavila vodou. "Za 80 let jsem nic takového ještě neviděla," vyjádřila se pro deník il Fatto Quotidiano obyvatelka města. 

Krupobití poničilo letadlo letící z Milána do Spojených států takovým způsobem, že se pilot musel nouzově v Římě (více se dozvíte v tomto článku). 

[chooze:article;value:514805]

​Benátskem prošlo několik bouřkových epizod, z nichž nejsilnější udeřily v pondělí v jedenáct večer a v úterý v šest hodin ráno. Po celé provincii podle deníku VeronaSera padaly kroupy o velikosti tenisových míčků, které způsobily škody především na úrodě.

Tisíce domácností v Itálii skončily bez proudu a extrémní počasí si v zemi vyžádalo i lidské životy, píše agentura ANSA. V Lombardii zemřela 16letá dívka poté, co na její stan na skautském táboře spadl strom. Ve stejné provincii padající strom zabil i ženu středního věku. 

Škody hlásí i další státy

Silné bouřky udeřily i na sousední Slovinsko, kde také způsobily rozsáhlé výpadky proudu a popadané stromy. Nejvíc postižený byl podle tiskové agentury STA západ země a také Dolní Štýrsko. Výstraha před bouřkami a krupobitím ve Slovinsku platí i v úterý. 

Nejen v oblasti Jadranu začal týden bouřlivě. Následky zanechalo extrémní počasí také například ve Švýcarsku, kde se severozápadním městem La Chaux-de-Fonds pravděpodobně prohnalo tornádo, které zabilo jednoho muže a dalších 15 lidí zranilo. Švýcarská meteorologická služba na twitteru uvedla, že vítr dosahoval rychlosti 217 km/h. 

I v oblastech, které nepustoší bouře, dává počasí místním lidem a turistům zabrat. Na jihu Itálie nebo Řecku hasiči bojuji s lesními požáry. Ničivý oheň sužuje i středomořské pobřeží Alžírska, kde o život připravil už nejméně 34 lidí. 

Podívejte se na aktuální záběry z Alžírska:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.