Na Jadranu vylovili extrémně jedovatou rybu. Způsobuje brutální bolesti

Na Jadranu se objevila nebezpečná ryba perutýn ďábelský. "Chytila ji Vanja Kalezičová na Luštici v Černé Hoře. Úlovek bude nahlášen jejich ústavu v Kotoru," potvrdil podle chorvatského deníku Dnevnik Pero Ugarkovič z Institutu oceánografie a rybářství ze Splitu.

Upozorňuje, že se zdaleka nejedná o poslední neobvyklý úlovek, který se z vod Jadranu podaří letos vylovit. "Moře se otepluje, můžeme očekávat změny," tvrdí odborník s tím, že "letos v létě budeme mít minimálně desetkrát takové zprávy v oblasti jižního a možná i středního Jadranu".

Perutýn ďábelský, latinsky Pterois miles, přitom může způsobit nemalé problémy. Jedná se to totiž o invazivní druh, který je proslulý poškozováním ekosystémů, kde se živí původními druhy ryb. Na Jadran se zřejmě dostal z Indického či Tichého oceánu. A aby toho nebylo málo – pro člověka je velmi nebezpečný.

[chooze:article;value:556335]

​Jeho ostny totiž obsahují jedovatý toxin, který vyvolává silnou bolest, křeče, zvracení, dýchací potíže či paralýzu. V některých případech může nastat i kolaps. V případě bodnutí doktoři radí ponořit poraněné místo do vody o alespoň 45 stupních Celsia.

Nejde navíc o první neobvyklý úlovek, který rybáři v posledních dnech z Jadranu vytáhli. Poblíž chorvatského ostrova Ceja na Istrii objevili v polovině května čtverzubce stříbropásé, informoval web istria24.

Tato ryba je považována za jednu z nejjedovatějších ryb na světě. Pokud by ji někdo chytil a snědl, mohl by zemřít. Ryba má totiž v sobě extrémně silný jed tetrodotoxin, který je až stokrát silnější než kyanid.

Na Jadranu natočili vzácné zvíře. Objevuje se jednou za pár let (14/4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.