Na Jadranu zuří silná bouře. Děje se tam něco neobvyklého, tvrdí meteorologové

[chooze:gallery;value:35079]

​Neobvykle silná bouře decimuje v posledních dnech pobřeží Jaderského moře. Nejprve se přehnala přes Itálii, následně se přesunula nad Chorvatsko a dále míří nad Albánii. Chorvatsko hlásí několik zničených domů i problémy v dopravě.

Silný déšť potrápil například obyvatele chorvatského Zadaru. V noci tam spadl rekordní denní úhrn srážek, a to až 164 mm. Podle deníku Danas je to až dvaapůlkrát více, než bývá pro tuto dobu typické. Zadar tak aktuálně prožívá nejdeštivější období za celou dobu měření.

V úterý vydal tamní hydrometeorologický ústav varování pro Dalmácii. "Dávejte si pozor na případné silnější bouřky. Buďte opatrní zejména v exponovaných oblastech, jako jsou hory, lesy a louky nebo volné terény," varuje místní. Hrozí i sesuvy půdy a na některých místech stoupla hladina řek.

[chooze:article;value:545835]

​Tato bouřková aktivita na Jadranu je podle meteorologů na současnou dobu velmi neobvyklá. "Na vině je mimo jiné vysoká teplota povrchové vody Jaderského moře, která dosahuje nadprůměrně vysokých hodnot," uvádí odborníci z portálu iMeteo.

Aktuální počasí nad Jadranem je typické spíše pro druhou polovinu dubna. Moře je navíc velmi teplé a nad průměrem jsou i venkovní teploty, které v uplynulých dnech přesahovaly i 20 °C. Znovu oteplit by se mělo na konci týdne, v následujících dnech by měl déšť pomalu ustávat.

Chmurný výhled počasí rmoutí jih Evropy. Lidé ani nevychází z domu, popsal Španěl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.